Data: 2009-02-04 01:35:08
Temat: Re: terminarz przygotowan do imprezy
Od: Panslavista <p...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 3 Lut, 22:42, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Tue, 3 Feb 2009 13:17:03 -0800 (PST), Panslavista napisał(a):
>
> > On 3 Lut, 09:02, Steve Adeleke <k...@o...pl> wrote:
>
> > Pierogi z jednego kilograma mąki - w zależnosci od grubości
> > rozwałkowanego ciasta 130-150 szt wykrawanych szklanką. Osobiście
> > proponuję radełko podwójne i pokroić ciasto na kwadraty - będzie mało
> > odpadów ciasta do wtórnego zagniatania. Ogólnie lepsze bylyby uszka
> > mięsno-grzybowe do barszczyku. Po ugotowaniu pierogi czy uszka
> > zamrozić - rozmrożone wrzucić na wrzątek aby zagrzać. Zamiast pierogów
> > i uszek na wesele lepiej podać paszteciki z farszem jak do uszek.
> > Bigos - kapusta lubi tłuszcz. Czyli boczek surowy i wędzony,
> > szynki gotowane (nie unijne) polskie kiełbasy. Kapusta biała słodka,
> > kapusta kiszona - proporcje trzeba dobrać w zalezności od kwaśności
> > kapusty kiszonej. Ja kapusty gotuję osobno, niektórzy słodką dorzucają
> > do kwaśnej. Mój bigos jada się łyżką, nie widelcem, wywar jest
> > smakowitszy niż pozostałości kapusty po ugotowaniu.
>
> Kapusta, pierogi, maka, tłuszcz... Zaraz tu de domo Cebula wpadnie ze swoją
> pseudohrabiowską krytyką. A sama po cichu wtranżala kiełbasę i szynkę ze
> sklepu i nie grymasi, że chemiczne lub siermiężne - jedząc na gazecie...
Cudze chwalicie, swego nie znacie Poljaki & Polacken.
Nie mówię tu o Czosnko-Cebulowiczach, im nawet udawanie i podszywanie
nie wychodzi, co rodzi Bluzgi i kolejowe Bluzgwiątka...
|