Data: 2008-06-26 22:07:57
Temat: Re: truskawki
Od: Turbulizator <t...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Jest jeszcze opcja, zeby taczke truskawek przefermentowac Ale tutaj tez trzeba by
jakiej
> receptury.
przepis na 10 l wina:
-8,5 kg truskawek (ok 6l moszczu)
-1,3kg cukru
-3 cytryny
-5g pożywki dla drożdży
-3l wody
-1ml pektopolu
-drożdże Tokay
-filiżanka herbaty
Umyć i odszypułkować owoce, zgnieść (nie mielić) i wrzucić do balona,
dodać sok i skórkę z cytryn i filiżankę herbaty. Całość zalać gorącym
syropem cukrowym sporządzonym z 2l wody. Jak wystygnie dodać pektopol,
pożywkę i wcześniej przygotowaną matkę drożdżową. Balon zakryć czopem z
waty. Po zakończeniu intensywnej fermentacji (ok 10 dni)odcedzić miazgę
przez gazę i wlać do balona, uzupełnić litrem wody, lub syropem o
temperaturze pokojowej-jeśli chcemy wino dosłodzić. Balon zakryć korkiem
z rurką fermentacyjną, pamiętać żeby w rurce była zawsze woda. Po
zakończeniu fermentacji i wyklarowaniu się wina zlać do butelek i
przechowywać (jeśli jeszcze będzie co :o) w ciemnym miejscu.
ps. moje już pracuje 3 dzień :)
Pozdrowienia Marek
|