Data: 2006-10-19 10:20:39
Temat: Re: ubijak do kapusty.
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:eh7geu$crd$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Judash" <j...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:op.thmq9bpj53okdx@kowalski-20d7ab.swi.vectranet
.pl...
>> Witam.Moze ktos wie gdzie mozna kupic ubijak do kiszenia kapusty ;)
>
>
> Wystrugać?
>
> W zyciu nigdzie nie widziałem gotowych.
>
> DJD
Nie używam ubijaka - kapusta (sieczka) jest mieszana ze sola i innymi
składnikami na dużej misce, wsypywana do worka polietylenowego umieszczonego
w beczce , Ugniatana ręcznie (szybko puszcza sok) po napełnieniu worek jest
związywany opaską i są wbijane w niego rurki 1/2 cala z polietylenu z
nawierconymi otworami co 10cm ca całej długości - worek niedopuszcza
powietrza do kapusty, gazy z fermentacji uchodzą przez rurki. Worek jest
obciążony np. słojem wypełnionym wodą i stojącym na talerzu...
Worek pozwolił na łatwiejsze utrzymanie czystości w beczce (bańce), zaś
pokrywa z uszczelka na beztlenową atmosferę wewnątrz, co ograniczyło straty
eliminując pleśnienie.
|