Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: w czym gotujecie powidła śliwkowe?
Date: Thu, 31 Aug 2006 08:20:27 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <ed5v8d$nnq$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ed3cba$1bp$1@news.wp.pl> <ed3t58$sb9$1@atlantis.news.tpi.pl>
<ed49dj$f3f$1@opal.icpnet.pl> <ed4oag$kdb$1@news.onet.pl>
<ed5s4n$dks$1@opal.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: abbh91.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1157005391 24314 83.6.197.91 (31 Aug 2006 06:23:11 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 31 Aug 2006 06:23:11 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0635-2, 2006-08-30), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:276912
Ukryj nagłówki
"Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> wrote in message
news:ed5s4n$dks$1@opal.icpnet.pl...
>> Pozwole sobie zauwazyc, Basiu, ze niestety, al eniemasz prawdziwych
>> powidel ze
>> sliwek, z ktorych je usilowlas zrobic..
>
> Kupiłam węgierki dąbrowickie, bo na ten małe zmarznięte nie mam czasu
> czekać. Korzystam, póki jeszcze mogę :-) Przy Małej pewnie już niewiele
> sił zostanie nawet na ugotowanie obiadu...
> A do powideł śliwkowych Babcia zawsze dawała cukru, może dlatego, że nigdy
> nie były dość słodkie... więc i ja tak robię.
> Jak dla mnie są i tak o niebo lepsze niż te sklepowe z "dodatkami".
>
> Pozdrawiamy
> Barbara i Maleńka z bułką mleczną z powidłami domowej roboty :-)
Witaj!
I słusznie - dawno mi się skończyły węgierki Uleny, więc nie mógłbym
powideł z nich zrobić. Powidła robiono z późnych śliwek dlatego, że na
drzewach ostawały się śliwki bez wkładki mięsnej, co bardzo przyspieszało
pracę przy drylowaniu, a nie dlatego, że były skądinąd słodsze. Inna
sprawa - powidła mogą być z dowolnych śliwek, ale to węgierki są
najpóźniejsze i w polu już tylko kapusta na zbiór zostawała, więc był czas
na mieszanie kopyścią w rondlach.
Do powideł dodaje się cukier i to wcale nie mało, bo z kwaśnych śliwek (mam
takie dziczki - wyśmienite powidła z nich) dziób wykręca a la Szechnik...
Tak więc nie słuchaj stereotypów takich, jak z tym obrzynaniem szynki,
aby się w garnku zmieściła...
|