Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!newsfeed01.sul.t-
online.de!t-online.de!fu-berlin.de!uni-berlin.de!glubsche.ukbf.fu-berlin.DE!not
-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: wasze pierwsze doswiadczenia kulinarne
Date: Mon, 18 Mar 2002 10:43:06 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 24
Message-ID: <3...@u...fu-berlin.de>
References: <0...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 1016444603 19280984 160.45.180.154 (16 17 19)
X-Mailer: Mozilla 4.75 [de] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: de,en,be,pl,sk,cs
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:100590
Ukryj nagłówki
> Watek o corce, ktora uczy sie gotowac nastroil mnie sentymentalnie i chcialam
> was zapytac kiedy, w jakim wieku i jakich okolicznosciach objawil sie u was
> pociag i talent kulinarny??
> A pierwsze doswiadczenia kulinarne??
[ciach]
hmm, pociąg objawił się w czwartej klasie podstawówki, talent trochę
później ;-) W każdym razie po pierwszej próbie dowiedziałem się, że
frytki należy wyciągnąć z gorącego oleju a nie pozostawiać w nim do
ostygnięcia. Herbata z wkładem mięsnym na obozie harcerskim za to
wszystkim smakowała. Wyglądało to tak, że miałem dyżur śniadaniowy i
miałem za zadanie ugotować herbatę dla wszystkich. Otwarty gar nad
ogniskiem, a dookoła korony drzew. Jakoś ten dym, ciepło, para wodna czy
czort go wie co powodowało, że gąsienice wpadały do garnka. Przykrywki
nie było, więc wyławiałem samobójców. Pływało trochę tłustych oczek na
wierzchu, ale nauczycielstwo myślało, że to takie herbaciane...
Produkcja bardziej zjadliwych rzeczy była utrudniona ustrojowo, tak, że
do kartek robiłem praktycznie różnego typu grzanki. Po wprowadzeniu
kartek zaczęło się pojawiać mięso różnego gatunku (rąbanka czy inna
psina z budą na przykład) no i trzeba było kombinować. Rosół z grysikiem
a la polenta oraz jajkownica z pomidorami (oryginalna pisownia) były
moimi ulubionymi daniami.
Waldek
|