Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia wcale nie OT / długie, ważne i niepokojące Re: wcale nie OT / długie, ważne i niepokojące

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: wcale nie OT / długie, ważne i niepokojące

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: wcale nie OT / długie, ważne i niepokojące
Date: Thu, 23 May 2002 15:51:09 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 227
Message-ID: <acirvs$92e$2@news.tpi.pl>
References: <0...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pb195.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1022161727 9294 213.76.97.195 (23 May 2002 13:48:47 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 23 May 2002 13:48:47 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-Subject: Odp: wcale nie OT / długie, ważne i niepokojące
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:109437
Ukryj nagłówki


Użytkownik <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:0...@n...onet.pl...
> Witam,
>
> Ostatnio zupełnie brak mi czasu, ze dwa tygodnie już nie zaglądałam do
grupy ;o(
> Wpadł mi w ręce artykuł, długi i zastraszający.., muszę się nim
podzielić..,
> oto on:
<ciach>

> podczas powolnego zamrażania
> struktury cząsteczkowe oraz ścianki komórek ulegają zniszczeniu, przez co
ginie
> część zawartego w pokarmie czi (w medycynie chińskiej określa się tym
pojęciem
> energię życiową - przyp. N.G.). Nie może więc ono zostać wykorzystane w
> procesie trawienia.

Z calym szacunkiem dla medycyny chinskiej, jak rozumiec ta energie, co to
wlasciwie jest - bo samo okreslenie "energia zyciowa" brzmi troche
magicznie. Mieso ani wyrwana z ziemi roslina nie kontynuuja procesow
zyciowych ktore zachodzily, gdy byly zywymi organizmami. Gotowanie
tradycyjne tez musi ta energie, jezeli istnieje, niszczyc.

>Młodzi ludzie, mający jeszcze wiele przedurodzeniowego czi,
> z reguły nie cierpią tak bardzo od bezpośrednich skutków jedzenia
mrożonek.

Moze sa po prostu mlodsi i ich organizmy funkcjonuja sprawniej? Na ogol
mlodzi ludzie maja wiecej sil i energii, nic w tym odkrywczego.

> Natomiast osoby starsze odczuwają wyraźne osłabienie śledziony - w formie
> uczucia przepełnienia i wzdęć - wywoływane źle przyswajalnym pożywieniem.
> Szczególnie mrożone mięso powoduje dolegliwości i długotrwałe osłabienie
czi
> śledziony: na skutek utrudnionego trawienia zalega znacznie dłużej w
jelitach,
> co prowadzi do rozwoju bakterii gnilnych i w konsekwencji do zakwaszenia i
> powstawania toksycznych złogów.

Konsekwentnie - starsi ludzie maja gorzej funkcjonujacy system trawienny bo
sa starsi. Oczywiscie, ze swieze mieso jest bardziej wartosciowe, ale mysle
ze i swieze starszemu trawi sie trudniej jak mlodemu.

>Z punktu widzenia medycyny chińskiej proces ten
> jest przyczyną powstawania wilgotnego gorąca, objawiającego się cuchnącymi
> wzdęciami i wypróżnieniami. U osób w młodym wieku wilgotne gorąco
przyjmuje
> często formę trądziku. Mrożona pizza, słodycze - przede wszystkim
czekolada i
> cola - tłuste, przemysłowo produkowane potrawy, takie jak frytki, kiełbasa
> wieprzowa i ser, są przyczynami tych dolegliwości".

To oczywiste. Fast foody musza byc szkodliwe bo zawieraja chemikalia i zeby
to stwierdzic wcale nie trzeba sie odwolywac do chinskiej medycyny, kazdy
europejski czy amerykanski lekarz to powie. A kazdy grupowicz, ze domowe
jedzenie jest zdrowsze od gotowcow. Nawiasem mowiac, to kiedys modna byla
dieta tzw. makrobiotyczna. Miala ona wlasnie zapobiegac powstawaniu tych
toksycznych zlogow a istniejace usuwac. Dieta oparta byla o absolutnie
naturalne, nieprzetworzone przemyslowo produkty. Tylko ze tworczyni i
propagatorka zachorowala i zmarla na raka jelita grubego, wlasnie na skutek
bledow dietetycznych. Gole, przeczyszczone blonnikiem jak wyciorem jelita,
ulegly uszkodzeniom a co za tym idzie przewleklemu stanowi zapalnemu ktory
zamienil sie w nowotwor.

> Frykasy drugiej świeżości
> Niestety przemysł spożywczy coraz częściej raczy nas produktami, które
można
> określić mianem ukrytych mrożonek. Przez wiele lat (w niektórych firmach
dzieje
> się tak do dziś) prowadzono wysoce szkodliwą dla zdrowia produkcję tzw.
masła
> łatwo smarującego się. Produkowano je ze świeżej śmietany z dodatkiem
śmietany
> mrożonej - z poprzedniego sezonu. Nagminnie zamraża się, a potem odmraża w
> kuchenkach mikrofalowych wiele łatwo psujących się artykułów spożywczych,
co
> wynika z traktowania tego procesu jak idealnego sposobu przeciwdziałania
psuciu
> się żywności. Tak "obrabiane" jest m.in. mięso do produkcji wędlin.
Kupujemy je
> w przekonaniu, że są świeże.

Zawsze podejrzewalam producentow wedlin, ze oszukuja. Wystarczy porownac
trwalosc, juz nie mowiac o smaku, domowej kielbasy i kupnej.

<ciach>

> Ale okazuje się, że niebezpieczne może być też stosowanie zwykłych
kuchenek
> elektrycznych. Chińczycy przywiązują wielką wagę do stosowania naturalnego
> ognia przy przyrządzaniu posiłków. Twierdzą, że jego energia przechodzi do
> pożywienia i dodaje mu mocy. Czy powinniśmy śmiać się z ich naiwności?

Moze nie smiac i nie z naiwnosci, tylko zweryfikowac ludowa madrosc w
oparciu o rzetelna naukowa wiedze. Przeciez energia z ognia to energia
cieplna, ktora podgrzewa potrawe na zasadzie przewodnictwa cieplnego.
Energia cieplna pozostaje w potrawie dopoki ono nie ostygnie. Moja mama,
choc z Chinczykami nie ma nic wspolnego, tez mawia " zjedz cos cieplego,
zebys miala sile". To jest to samo. Ciepla zupa nie tylko syci ale tez
rozgrzewa w chlodny dzien, czyli daje energie jakkolwiek jej nie nazwiemy.
Nasze babcie tez o tym wiedzialy.

> Sprawdzone sposoby
> - Bynajmniej - odpowiada znana śląska dietetyczka, dr biologii Grażyna
Pająk. -
> Każda żywa komórka, aby funkcjonować prawidłowo, musi mieć odpowiednie
pole
> elektromagnetyczne. Pole elektromagnetyczne silniejsze od naturalnego
zaburza
> procesy biochemiczne w organizmie. Np. woda pod wpływem silnej fali
> elektromagnetycznej staje się martwa. Dowiodło tego proste doświadczenie -
> ziarna pszenicy podlewano wodą z kranu, z rzeki i wodą poddaną działaniu
> kuchenki mikrofalowej. Ziarna nawilżone wodą z "mikrofali" nie
zakiełkowały!

To mnie nawet przekonuje. Zgadzam sie z wnioskami na temat oddzialywania
pola elektromagnetycznego na zywe organizmy. Nie chce kwestionowac
zastrzezen do kuchenek mikrofalowych, tylko uwazam, ze doszukiwanie sie
jeszcze jakichs energii zyciowych w jedzeniu jest bezcelowe. To co wschodnie
filozofie nazywaja energia zyciowa to jest nic innego, jak dawno poznane
przez konwencjonalna nauke wartosci odzywcze, ktorych istnienie Chinczycy od
starozytnosci przeczuwali ale ze zrozumialych wzgledow nie byli w stanie
szczegolowo zidentyfikowac i nazwac. U nich pozostalo tradycyjne nazewnictwo
a u nas witaminy itp. Juz sam fakt, ze odzywianie organizmu jest warunkiem
podtrzymania procesow zyciowych sklania do wniosku ze pokarm = energia.

<ciach>

> Dr Grażyna Pająk przyznaje oczywiście, że walka z postępem byłaby
nonsensem.
> Zaleca jednak m.in. powrót do stosowania tradycyjnych (najlepiej -
> emaliowanych, także w środku!) czajników na wodę zagotowywaną na kuchence
> gazowej.

Przeciez emalia tez zawiera od groma roznych barwnikow, a zatem metali
(kadm, kobalt). Kruszy sie, sciera pod wplywem mieszania metalowymi
przyrzadami i mozna ja skonsumowac niechcacy.

Jeśli ktoś używa nowoczesnych metalowych naczyń i szybkowarów,
> powinien przynajmniej unikać przyrządzania w nich potraw kwaśnych i nigdy
nie
> przechowywać w nich potraw już przyrządzonych.

Metalowych czyli chyba chodzi o stal szlachetna? Ona akurat jest chyba
najbezpieczniejsza? A w czym ugotowac ogorkowa albo pomidorowke? W
drewnianym cebrzyku? Fakt, jest jeszcze szklo, ale do niego tez juz dodaje
sie rozne dodatki poprawiajace wlasnosci.
>Natomiast naczynia aluminiowe
> lub aluminiowane w środku w ogóle nie powinny być używane. Wiadomo bowiem,
że
> obecność glinu w produktach spożywczych sprzyja wystąpieniu choroby
Alzheimera.
> Stosujmy więc ostrożnie folię aluminiową do przechowywania potraw,
zastępując
> ją papierem pergaminowym. Do przechowywania artykułów spożywczych w
lodówce
> najlepsze są naczynia szklane.

Tu pelna zgoda.

> Trujący plastik
> W fachowej literaturze medycznej nie ma doniesień na temat szkodliwości
> oddziaływania na zdrowie naczyń żaroodpornych, pojawiły się natomiast
> ostrzeżenia przed naczyniami kamionkowymi

????? Przeciea podobno najzdrowsze do kiszenia kapusty, ogorkow. Czyzby
producenci naczyn rozmaitych nie chcieli oddac czesci rynku producentom
kamionki, ktorych produkty zaczynaja byc modne?;o)

i porcelanowymi malowanymi w środku,
> gdyż nie wszystkie barwniki są bezpieczne.
> Kontrowersje zaczyna budzić także stosowanie plastikowych torebek i innych
> opakowań z tworzyw sztucznych.

Tu nie mam watpliwosci, ze to prawda. Sama widze jak reaguje wedlina na
worek foliowy. Pfuj!

> - Poznańscy onkolodzy odkryli, że przyczyną raka piersi u kobiet może być
m.in.
> nadmiar przedmiotów z tworzyw sztucznych w naszym codziennym życiu -
ostrzega
> dr Grażyna Pająk. - Ograniczmy więc ich ilość, przede wszystkim w kuchni.
Nie
> nadają się do przechowywania warzyw (monomery, czyli "cegiełki" polimerów,
> przenikają z folii do owiniętej w nią sałaty, kapusty, brokułów itd.) ani
> potraw zawierających tłuszcze, które potrafią rozpuścić nawet najlepszy
> plastik. Dlatego olej powinien być przechowywany tylko w butelkach z
ciemnego
> szkła.

Tak, instynkt podpowiedzial mi, zeby olej przelewac z plastikowej butelki do
ciemnozielonej po winie. A jaka ozdoba kuchni, bo butelka niezwykla.;o)

W niektórych krajach wracają do użytku szklane butelki na wodę mineralną.
> Ostrzegam też przed kupowaniem - wygodnej w gotowaniu - kaszy w torebkach.
Taka
> kasza wpływa znacznie mniej korzystnie na organizm

- i co tu kryc - gorzej smakuje, taka jakas ciapowata, z posmakiem plastiku.

niż przyrządzana
> tradycyjnie, tzn. gotowana krótko - do wchłonięcia całej wody, a następnie
> włożona pod koc lub poduszkę. Dodam, że także naczynia jednorazowe z
tworzyw
> sztucznych powinny być używane sporadycznie, gdyż zawierają kadm.

O jezu!!! A jogurty, smietany? Sa jogurty w sloikach, ale jakie ceny! W
Niemczech to przynajmniej na kaucje. I smieci mniej tylko wode trzeba zuzyc
na mycie. Ekologiczny kij ma jak zwykle dwa konce.

> Pozdrawiam.., jeść się odechciewa ;o)
> Kamila K./stonsik, pewnie nieźle już zmutowana...
>
Eee, tam! Nie martw sie! Przepisy z grupy na zdrowe, naturalne jedzonko,
wedzone w domu szynki, konfitury i chleb na swojskim zakwasie moze nas
czesciowo od cywilizacyjnej zarazy uchroni. A jak mawia moj Tatus, muchomor
sromotnikowy tez jest jak najbardziej naturalny. I wcale nie powstal na
skutek kreciej roboty specow od modyfikowanej zywnosci ;o))

Ide wywalic folie spozywcza...

Agata Solon, naturalna (sic!)


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
23.05 Magdunia
23.05 Waldemar Krzok
23.05 Magdunia
23.05 Mikie
23.05 g...@p...onet.pl
23.05 g...@p...onet.pl
23.05 dawnakuchnia
23.05 s...@p...onet.pl
23.05 Agata Solon
23.05 Agata Solon
23.05 s...@p...onet.pl
23.05 waldemar z domu
23.05 Agata Solon
23.05 dawnakuchnia
24.05 Magdalena Bassett
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6