Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newspump.monmouth.com!newspeer.monmout
h.com!newsfeed.icl.net!newsfeed.fjserv.net!diablo.theplanet.net!newsfeed00.sul.
t-online.de!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeed.tpinternet.pl!news.
mcnet.pl!news.nask.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-mail
From: "Aneta Kuhny" <a...@n...tangram.com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: wilgotne ciasto - mniam
Date: Wed, 7 Apr 2004 10:19:30 +0200
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 43
Message-ID: <c50dgf$7bv$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
References: <c4urg4$8sq$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: mail.e.pl
X-Trace: srv.cyf-kr.edu.pl 1081325903 7551 195.46.43.195 (7 Apr 2004 08:18:23 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 7 Apr 2004 08:18:23 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
X-Forwarded: by - (DeleGate/8.5.2)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:197443
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Aneta" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:c4urg4$8sq$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam!
> Chciałabym prosic o poradę, uwielbiam ciasto drożdżowe, ale zależy mi na
tym
> aby było "wilgotne" nie takie suche bez wyrazu , tylko miękkie , wilgotne,
> moja babcia kiedyś takie robiła , mi sie nie udaje zachować tej
> wilgotności:( czy ktoś mógłby podac mi przepis na taką pychotkę? Jak w tym
> jest tajemnica :) ?
> dziękuję z góry
Hej!
Ja jestem strasznie leniwa i dlatego nigdy nie robiłam ciasta drożdżowego
(to ugniatanie .... ) .... aż do czasu kiedy dostałam od Mamy ten przepis:
Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie ciasta przygotowujesz sobie:
- szklankę lekko ciepłego mleka
- drożdże - obawiam się, że nie pamiętam ile .... ja daję niecałą 1/3 kostki
- szklankę cukru
- 3-4 jajka
drożdze rozprowadzasz z cukrem w ciepłym mleku, dodajesz jajka, mieszasz
wszystko dokładnie np. trzepaczką i zostawiasz to w temperaturze pokojowej
do rana.
Na drugi dzień rozpuszczasz kostkę tłuszczu (ja daję jakąś lepszą margarynę
do pieczenia) i dodajesz ją do reszty składników. Na koniec dodajesz mąkę
(około 3 szklanek) i przekładasz ciasto do nasmarowanej i posypanej bułką
tartą formy. Jak troszkę podrośnie można dodać jakieś owoce i jeszcze trochę
poczekać .....
Pieczesz ciacho około 40 minut w około 150 stopniach (zależy to od blachy w
jakiej pieczesz).
Ja zazwyczaj robię jeszcze lukier, polewam nim ciasto i posypuję wiórkami
kokosowymi.
Moja rodzina kocha to ciasteczko właśnie dlatego, że w odróżnieniu od innych
drożdżowych bardzo długo zatrzymuje wilgoć.
Pozdrawiam.
Aneta :-)
|