Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!fr.clara
.net!heighliner.fr.clara.net!newsfeed01.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.c
om!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: wodka orzechowa
Date: Wed, 15 Aug 2001 21:32:54 +0200
Organization: T-Online
Lines: 28
Message-ID: <9lejjk$nkf$00$1@news.t-online.com>
References: <9ld7ak$bc$1@news.tpi.pl> <9lehim$is3$07$1@news.t-online.com>
<9lei3p$6js$1@news.tpi.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 997904820 00 24207 oaYsSlMVSJAUO2 010815 19:47:00
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:62506
Ukryj nagłówki
>
> dobra a wiesz jak to powinno wszystko po kolei wygladac tzn cale to
> robienie?? bo jak na razie u mnie stoja sloiczki wlasnie z orzechami
> (zielonymi) i czyms tam jeszcze no i stoi sobie i stoi, a ja mam wrazenie ze
> od czasu do czasu to plesnieje, moim zdaniem nei powinno tak byc, wiec
> chcialam sie doweidziec co i jak nalezy. Bo moja mam chyba niezbyt sie tym
> przejmuje
>
> Marta
>
>
Posiekac drobno 5 sztuk swiezych, niedojrzalych, zielonych owocow orzecha, zalac
500 ml 40% alkoholu i macerowac w zamknietym naczyniu 6 tygodni, czesto
wstrzasajac, po czym przecedzic. Osobno rozpuscic 200 ml cukru w 500 mlwody,
zagotowac, ostudzic, zmieszac z wyciagiem z orzechow i pozostawic na 2 tygodnie.
Tyle mojej ksiazkowej inteligencji. Pozostaje polegac na wlasnej fantazji jesli
doswiadczenia brak: laska wanili, szczypta cynamonu itp. Mozna tez zapewne
macerowac z daktylami lub rodzynkami dla orientalnego aromatu. Albo zalej te
orzechy wodka, poczekaj z kilka tygodni, odcedz, znowu zalej tym razem tylko
zeby przykrylo. odcedz, polacz plyny i bedzie typowa polska orzechowka.
Specjalnie doswiadczenia w tym nie mam. Jako nastolatek robilem nalewki z
szypszyny, derenia a wszystko na oko i takie imprezy odchodzily, ze hej!
Powodzenia,
Irek
|