Date: Wed, 30 Jun 2004 12:25:37 +0200
From: Krystyna Chiger <k...@p...pl>
Reply-To: k...@p...pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.6) Gecko/20040113
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: wojskowa grochowka :-)
References: <cbu26j$h1s$1@news.onet.pl>
In-Reply-To: <cbu26j$h1s$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: 193.0.74.71
Message-ID: <4...@n...home.net.pl>
X-Trace: news.home.net.pl 1088591139 193.0.74.71 (30 Jun 2004 12:25:39 +0200)
Organization: home.pl news server
Lines: 36
X-Authenticated-User: k...@p...pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news.home.net.pl!not-for-
mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:206267
Ukryj nagłówki
eM wrote:
> Nikt jednak nie pisze co z tym ugotowanym
> grochem zrobic? Nie przecierać? Czy on sie samodzielnie rozleci?
Nie przecierać, rozleci się, a łuski z ziarenek spotykałam
w tych prawdziwych. Sama wolę mniej prawdziwą i biorę groch łuskany.
Też się rozleci :-)
> Bo mi
> sie wydawalo, jak mnie pamięć kubków smakowych nie myli, że grochówka
> zawsze trochę gęsta jest, taka prawie, zeby lyżka w niej na baczność
> stala i salutowala ;-).
No pewnie, ze gesta. I dużo wędzonki i kiełbasy. Majeranek.
Włoszczyzna starta na grubej tarce.
>
> Za wszelkie rady będę wdzięczna - moge na przyklad wypastować
> oficerki ;-)
Nie obiecuj, moje są cztery lata nieużywane, byłoby co robić :-)
>
> PS. Jak to pisalam, to mi sie skojarzylo jeszcze, ze przy odpowiednim
> podejsciu do życia i umiejetnosciach ta wojskowa grochowka moze byc:
> - koszarna, czyli z prawdziwych koszar
> - koszerna, jesli z ssaka, co ma odsłonięte pazury i przeżuwa pokarm
> - koszmarna, czyli do koszszszszsza
Jeszcze może być kosztowna, jak przypalisz garnek ;-)
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
|