Data: 2002-03-26 14:02:27
Temat: Re: wolowina- Panie Władysławie prosimy o głos!
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
Pokaż wszystkie nagłówki
From: "dawnakuchnia" <d...@p...onet.pl>
Barbara Czaplicka wrote:
> Najprostszy sposob rozpoznawania wolowiny, to umiejetnosc rozrozniania
> kolorow :-)
> wolowina, ktora ma ciemny kolor, to mieso stare
> natomiast rozowiutka wolowina - to miesko super mlode i bardzo szybkie w
> przyrzadzaniu.
rzecz w tym, że wołowina podlega tzw. utlenianiu - im dłużej leży tym
bardziej jasna się staje i wtedy chyba nie ma mocnych...
>>>>>>>>>>
pierwsze slysze, zeby jasniala, wrecz przeciwnie - ciemnieje!
>>>>>>>>
Pan Władysław Los, który coraz rzadziej się wypowiada, myślę, że dałby
nam jakiś bardzo miarodajny wykład, który pozwoliłby nam uwierzyć
zarówno swoim talentom jak i wiedzy i wrażeniom czysto wzrokowym.
>>>>>>>>>.
a to ze wszch miar byloby pozadane :-)
barbara
> Totez radze kupowac mieso wtedy, kiedy widzimy, ze akurat trafila nam sie
> gratka i lezy naprawde mloda wolowinka, a nie wowczas, kiedy sobie
> zaplanujemy obiad.
> Kazde mieso moze polezec minimum 2 dni w lodowce, a przyprawione [bez
soli]
> o 1 dzien dluzej.
> Mieso w marynacie o wiele dluzej.
> barbara
>
>
>
>
>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|