Data: 2003-05-22 14:19:32
Temat: Re: zabarwianie zupy cebulowej
Od: Eva MN <e...@i...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los wrote:
>(...)
>>Wedlug innej szkoly do zupy cebulowej powinno dodawac sie tylko bialego
>>wina.
>
> A po co w ogole wino?
>
> Wladyslaw
Wladyslawie,
zawsze wydawalo mi sie ze klasyczna zupa cebulowa francuska jest robiona
na winie. W dawnej Polsce podobno robiono ja bez wina i bez rosolu,
dolewajac tylko i wylacznie wode do zesmazonej cebuli.
W kilku przepisach na zupe cebulowa, o ktore sie otarlam, bylo podawane
roznie, raz z winem raz bez.
Mysle wiec ze mozna zrobic tak i tak, ale smak jednej i drugiej wersji
bedzie na pewno inny. Oczywiscie zalezy to rowniez od rodzaju uzytego
wina. Jeden z przepisow ktory widzialam gdzies w sieci podawal tez aby
zamiast wina dodac nieco sherry.
NO i badz tu madry czlowieku..
Ewa.
|