Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zabek czosnku, a czosnek granulowany
Date: Tue, 2 May 2006 11:47:50 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 45
Message-ID: <e379ss$n0t$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e31nos$s9d$1@inews.gazeta.pl> <e32dev$153$2@inews.gazeta.pl>
<e32mpv$a5g$1@atlantis.news.tpi.pl> <4...@u...de>
<e35gcn$iva$1@atlantis.news.tpi.pl> <4...@u...de>
<e3790a$j5r$1@bmj-lx1.bmj.net.pl>
NNTP-Posting-Host: abdd147.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1146563293 23581 83.6.245.147 (2 May 2006 09:48:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 2 May 2006 09:48:13 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0617-3, 2006-04-28), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:267951
Ukryj nagłówki
"Misiek" <p...@g...pl> wrote in message
news:e3790a$j5r$1@bmj-lx1.bmj.net.pl...
>
> Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@c...de> napisał w
> wiadomości news:4bofo5F11big5U1@uni-berlin.de...
>
> (ciach)
>> >>> Zależy do czego. Grzanki z patelni tylko posypane granulowanym :)
>> >> no nieeeeee. Normalnym czosnkiem posmarować.
>> >>
>> >> Waldek
>> >
>> > Mam na myśli takie maczane w rozbełtanym jajku. W mojej wersji są tak
>> > miękkie, że posmarować się nie da.
>>
>> da się. Biorę czosnek i miażdżę nożem (no właściwie jest to prawie
>> tasak). Ciapciam potem z solą i robi się prawie pasta. Tą pastą można
>> fajnie smarować. Granulowanego nie lubię, bo pachnie mi stęchlizną.
>>
>> > Ale taki chlebek przyrumieniony na chrupiąco to jak najbardziej potarty
>> > czosnkiem :)
>
> A ja polecam inna metode
> Cala glowke czosnku zawijamy w folie aluminiowa wczesniej obdzierajac z
> czosnku tylko wierzchnia "skorke" (tak zeby nie obrac samych zabkow), dla
> lubiacych przed zawinieciem odrobine masla, i do piekarnika na circa 15
> minut.
> Wychodzi taki miekki ze sam wylazi ze skorupek i da sie nim smarowac
> grzanki
Traci się pikantność i aromat nic w zamian nie zyskując.
Potrzebną ilość czosnku obrać i w moździeżyku porcelanowym (są takie -
laboratoryjne lub apteczne - z braku na desce do krojenia zmiażdżyć czosnek
trzonkiem noża) utrzeć z odrobiną soli na papkę, gdy sól rozpuści się -
dodać trochę oleju po parę kropel ucierając, otrzymaną papką smarować
tosty - nie potrzeba już solić.
Oczywiście najlepszy jest sos "ALI - OLI":
Główka (duża) czosnku utarta w makutrze z solą, dodać ucierając całe jajko
(można odrobinę musztardy czy nawet gorczycę), a później wrobić szklankę
oliwy lub oleju. Nie zjeść całej ilości (w pojedynkę naraz), gdyż grozi to
zatruciem. Jest to wspaniały sos do dziczyzny ale i do kurczaków czy innych
miąs, oraz rewelacyjne lekarstwo na przeziębienia i grypy, nieżyty górnych
dróg oddechowych
|