Data: 2006-04-12 09:00:20
Temat: Re: zakwas
Od: "Marek" <m...@...tkb.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> napisał w
wiadomości news:e1flk7$92g$1@julia.coi.pw.edu.pl...
> Witam,
>
> nastawilem make zytnia na zakwas,
> trzymam to juz prawie dwa tygodnie.
Moje doswiadczenie:
1. Wzialem make zytnia "chlebowa" (typ 720). 1 szklanke.
2. wzialem 1 szklane wody mineralnej niegazowanej w letniej temperaturze.
2. wymieszalem i wstawilem do piekarnika przy wlaczonej zarowce. Co 12
godzin mieszalem. Co dwa dni dokarnmialem. Az poczulem przyjemny kwasny
zapach.
3. wstawilem do lodowki i dokarmiam co tydzien.
Zakwas jest silny bo nawet z gniota zytniego ze zbyt duza ilosci maki nie
wyszedl zakalec.
MP
PS. Polecam strone www.chleb.info.pl. Przeczytaj uwaznie. przyznaje, ze nie
zawsze czytalem uwaznie ;-)
|