Data: 2006-04-12 07:50:30
Temat: Re: zakwas
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> wrote in message
news:e1iair$4h1$1@julia.coi.pw.edu.pl...
> DZIEKI IZOLDO!!
>
> nie ma zapachu kwasnego, zapach delikatny przyjemny z lekka nutka
> acetonu (moze niedokladnie, ale mi sie kojazy) estrów?
>
> pozdrawiam WM
>
>
>> Nieprawda, żytniego się nie wyrabia, mieszasz tylko do połączenia
>> składników i nie ma odchodzić od ręki bo jeśli dodasz tyle mąki żeby
>> odchodziło to wyjdzie z tego gniot, musi mieć luźniejszą konsystencję niż
>> ten z mąki pszennej.
>>
>>> piekarnik nie może być zbyt gorący, gdyż chleb się opiecze po wierzchu i
>>> będzie pękał, głównie po bokach...
>>
>> Ma być gorący, zaczynasz pieczenie od 250 stopni i co 10-15 minut
>> obniżasz temperaturę, ma to imitować warunki panujące w piecu chlebowym,
>> gdzie po wstawieniu chleba temperatura w miarę pieczenia jest coraz
>> niższa.
He..he, to musi być kiepski piec chlebowy, skoro w dobrym mozna upiec kilka
zmian chlebów...
|