Data: 2006-04-12 07:32:50
Temat: Re: zakwas
Od: "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
DZIEKI IZOLDO!!
nie ma zapachu kwasnego, zapach delikatny przyjemny z lekka nutka
acetonu (moze niedokladnie, ale mi sie kojazy) estrów?
pozdrawiam WM
> Nieprawda, żytniego się nie wyrabia, mieszasz tylko do połączenia
> składników i nie ma odchodzić od ręki bo jeśli dodasz tyle mąki żeby
> odchodziło to wyjdzie z tego gniot, musi mieć luźniejszą konsystencję niż
> ten z mąki pszennej.
>
>> piekarnik nie może być zbyt gorący, gdyż chleb się opiecze po wierzchu i
>> będzie pękał, głównie po bokach...
>
> Ma być gorący, zaczynasz pieczenie od 250 stopni i co 10-15 minut obniżasz
> temperaturę, ma to imitować warunki panujące w piecu chlebowym, gdzie po
> wstawieniu chleba temperatura w miarę pieczenia jest coraz niższa.
>
> Pozdrowionka serdeczne
> Izolda
|