Data: 2000-03-17 21:26:04
Temat: Re: zakwaszanie
Od: "jerz" <j...@p...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Jerzy Kozlowski <j...@e...opi.org.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3...@e...opi.or
g.pl...
> A co z octem?
> Chyba jest najsilniejszym srodkiem jako kwas.
> Pozostaje kwestia stezenia.
> Wot i ciekawostka
> Juras
Jakim produktem spozywczym zjadanym praktycznie na co dzien mozna zakwasic
glebe nawet do ph 4,5.
Ocet nie pasuje mi jakos.
A co z octem?
Chyba jest najsilniejszym srodkiem jako kwas.
Pozostaje kwestia stezenia.
Wot i ciekawostka
Ocet
Produkt niecalkowitego utlenienia alkoholu etylowego, wytwarzanego przez
pierwszorzedowa fermentacje masy roslinnej, do kwasu octowego. Powyzsza
reakcja utleniania, nazywana czesto drugorzedowa fermentacja, zachodzi pod
wplywem róznych rodzajów tzw. bakterii octowych, gatunków z Acetobacter i
Acetomonas.
Ocet zawiera nie mniej, niz 4 g kwasu octowego w 100 ml.
Uzywa sie go do przyrzadzania (piklowanych) marynowanych owoców i warzyw lub
innych wyrobów spozywczych na duza skale, np. sosy do salatek i przyprawa
stolowa.
Kwas octowy
Kwas ten stanowi kwasny skladnik octu winnego.
Czysty kwas octowy miesza sie w kazdym stosunku z woda, etanolem, eterem
dietylowym i czterochlorku wegla, ale nie rozpuszcza sie w dwusiarczku
wegla. W roztworze wodnym kwas octowy jest typowym slabo zdysocjowanym
kwasem. Kwas octowy zobojetnia wiele tlenków i wodorotlenków, a takze
powoduje rozklad weglanów tworzac octany, które znajduja zastosowanie przy
barwieniu i wykanczaniu tkanin, jako barwniki oraz pestycydy; np. octan
miedziowy (patyna), biel olowiowa, zielen paryska.
pozdr jerz
|