Data: 2000-03-17 22:55:51
Temat: Re: zakwaszanie-odpowiedz
Od: "jerz" <j...@p...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Kwas wydaje sie byc dosc radykalny. Ocet nie pasuje mi jakos. Gdybym mial
> wybierac - zwlasza jesli chodzi o nieduze zuzycie, to pewno wybralbym
kwasek
> cytrynowy.
Kwas cytrynowy
Kwas organiczny o wzorze C6H8O7 oH2O. Występuje niemal we wszystkich
rodzajach naturalnego pokarmu, w tym w mleku karmiących matek. Związek
produkowany w procesie fermentacji do celów handlowych ma punkt wrzenia
153oC (307oF).
Kwas cytrynowy znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym: do
wzmacniania efektów zapachowych i działania konserwantów, do ulepszania
właciwości żelifikujących oraz do zachowania właściwości energetycznych
warzyw i owoców przez zmniejszenie cieplnych wymagań w ich przetwórstwie. W
przemyśle farmaceutycznym kwas cytrynowy używany jest do wzmocnienia
właściwości musujących i poprawienia smaku niektórych leków. Wpływa też na
chelatowanie jonów metali w preparatach dozowanych i w ten sposób przedłuża
ich trwałość. W produkcji kosmetyków kwas cytrynowy stosowany jest do wyrobu
tzw. płukanek do włosów, do neutralizowania płynów do trwałej ondulacji, do
szamponów o niskim pH, do płynów do zmywania ciała, do kremów i pasty do
zebów. Kwas cytrynowy jest nietoksyczny, nie powoduje korozji i podlega
biodegradacji. Znajduje zastosowanie w produkcji preparatów do czyszcznia
metali, wchodzi w skład środków piorących i myjacych (naczynia). W przemyśle
tekstylnym używany jest do produkcji tkanin opornych na plamy, wykładzin i
barwników. Kwas cytrynowy używany jest też w przetwórstwie licznych
minerałów, w wykrywaniu siarki w emitowanym w spalinach dwutlenku siarki, w
wytwarzaniu środków przylepnych oraz w produkcji betonu i cementu.
chyba masz racje,
pozdrawiam, jerz.
|