Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "jerz" <j...@p...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: zakwaszanie-odpowiedz
Date: Fri, 17 Mar 2000 23:55:51 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 33
Message-ID: <8aud6d$s31$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <8a1455$hdj$5@aquarius.webcorp.com.pl> <8a426h$mme$1@sunsite.icm.edu.pl>
<HQBx4.3246$Sf1.102023@news.tpnet.pl> <8a8v42$lc8$1@sunsite.icm.edu.pl>
<vjay4.9484$Sf1.257175@news.tpnet.pl> <8abfu3$hs5$1@sunsite.icm.edu.pl>
<UZyy4.13184$Sf1.338771@news.tpnet.pl>
<C_Uy4.16429$Sf1.403657@news.tpnet.pl> <8ai6m5$hlh$1@sunsite.icm.edu.pl>
<3...@m...iw.lodz.pl>
<EL2z4.17733$Sf1.432659@news.tpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: pc254.proszynski.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 953333773 28769 194.181.35.254 (17 Mar 2000 22:56:13 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 17 Mar 2000 22:56:13 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.icm.edu.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:15436
Ukryj nagłówki
> Kwas wydaje sie byc dosc radykalny. Ocet nie pasuje mi jakos. Gdybym mial
> wybierac - zwlasza jesli chodzi o nieduze zuzycie, to pewno wybralbym
kwasek
> cytrynowy.
Kwas cytrynowy
Kwas organiczny o wzorze C6H8O7 oH2O. Występuje niemal we wszystkich
rodzajach naturalnego pokarmu, w tym w mleku karmiących matek. Związek
produkowany w procesie fermentacji do celów handlowych ma punkt wrzenia
153oC (307oF).
Kwas cytrynowy znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym: do
wzmacniania efektów zapachowych i działania konserwantów, do ulepszania
właciwości żelifikujących oraz do zachowania właściwości energetycznych
warzyw i owoców przez zmniejszenie cieplnych wymagań w ich przetwórstwie. W
przemyśle farmaceutycznym kwas cytrynowy używany jest do wzmocnienia
właściwości musujących i poprawienia smaku niektórych leków. Wpływa też na
chelatowanie jonów metali w preparatach dozowanych i w ten sposób przedłuża
ich trwałość. W produkcji kosmetyków kwas cytrynowy stosowany jest do wyrobu
tzw. płukanek do włosów, do neutralizowania płynów do trwałej ondulacji, do
szamponów o niskim pH, do płynów do zmywania ciała, do kremów i pasty do
zebów. Kwas cytrynowy jest nietoksyczny, nie powoduje korozji i podlega
biodegradacji. Znajduje zastosowanie w produkcji preparatów do czyszcznia
metali, wchodzi w skład środków piorących i myjacych (naczynia). W przemyśle
tekstylnym używany jest do produkcji tkanin opornych na plamy, wykładzin i
barwników. Kwas cytrynowy używany jest też w przetwórstwie licznych
minerałów, w wykrywaniu siarki w emitowanym w spalinach dwutlenku siarki, w
wytwarzaniu środków przylepnych oraz w produkcji betonu i cementu.
chyba masz racje,
pozdrawiam, jerz.
|