Data: 2000-03-17 23:06:03
Temat: Re: Przesadzanie różaneczników
Od: "jerz" <j...@p...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Kiedyś, ktoś przekonywał mnie, że dobrze jest wkładać pod każdy sadzony
> krzak pomidora, jeden bochenek chleba.
??? może w "swoim" przypadku miał rację!?
> Myślę, że do zakwaszania można wykorzystywać także, drobno zmielone ogórki
> kiszone obok już wymienionej kapusty.
NIE,
sól.................................................
........................
.....
> Ph sporządzonego do podlewania roztworu (nie szkodliwego dla roślin), w
> niewielkim stopniu przekłada się na zakwaszenie które ono spowoduje.
Trzeba
> przecież pamiętać o buforowych właściwościach gleby.
OK. , masz rację, gorzej - lepiej ten efekt jest ograniczony w czasie
(zakwaszenie).
> Wskazane przez Ciebie zakwaszenie można uzyskać stosując prostsze, także
??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! spoko! poczekaj trochę.
> wymieniane przez innych środki jak kwas azotowy, fosforowy, siarkowy,
> mlekowy. Te, w przypadku przedawkowania mogą doprowadzić do zniszczenia
> roślin.
ano właśnie tak to z reguły się kończy!
>W normalnej praktyce, do zakwaszania gleby, stosuje się siarkę.
chyba najlepsza z tego co wiem.
gdzieś ją chyba wrzuciłem? już się gubię.
pozdrawiam jerz
|