« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-08-26 10:25:07
Temat: zapiekane danieUwielbiam pieczonki z ziemniaków :
ziemniaki ( kroimy w talarki),
cebula (kroimy w kostkę),
czosnek (kroimy na mniejsze kawałki),
kiełbasa (kroimy w kostkę),
boczek (kroimy w kostkę),
liście kapusty (na wierzch potrawy)
przyprawy:
sól,
pieprz,
pieprz ziołowy,
majeranek,
bazylia,
można również dać ziele angielskie liść laurowy
Do naczynia żaroodpornego układamy partiami:
ziemnaki
posypujemy je wszystkimi składnikami i przyprawami
Na wierzch kładziemy liście kapusty.
Zamykamy naczynie i wkładamy do piekarnika 180-200 stopni
Zapiekamy około godziny.
Danie najlepiej smakuje np. na działce przygotowane w żeliwnym garnku.
Ponieważ bardzo lubię takie zapiekane dania to chętnie poznałabym Wasze
przepisy. Oczywiście niekoniecznie z ziemniakami np. zapiekany makaron z
zółtym serem itp.
Jakie macie sprawdzone, ulubione przepisy?
Pozdrawiam,
Ann
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-08-26 11:35:00
Temat: Re: zapiekane danie*** Ania <a...@o...pl>:
> Ponieważ bardzo lubię takie zapiekane dania to chętnie poznałabym
> Wasze przepisy. Oczywiście niekoniecznie z ziemniakami np. zapiekany
> makaron z zółtym serem itp. Jakie macie sprawdzone, ulubione przepisy?
Składniki:
* Brokuły
* Pieczarki
* Cebula
* Czosnek
* Pietruszka
* Boczek (niekoniecznie, jak ktoś nie lubi mięsa to może być bez)
* Ser rokpol (albo inny który ładnie się topi)
* Śmietana (tłusta)
* Oliwa
* Sól, pieprz (zielony)
* Masło, bułka tarta.
Brokuły gotujemy na średnio twardo, nie powinny być rozgotowane (nie
solimy wody). Po ugotowaniu dzielimy na drobne (~4cm) kawałki.
Pieczarki pocięte w cieniutkie plastry, cebulę pociętą w drobną kostkę i
boczek (drobne paseczki) podsmażamy i podduszamy na oliwie, do tego
wyciskamy czosnek (ja lubię dużo).
W garnku powoli podgrzewamy śmietanę dorzucając do niej (grubo) starty
ser, mieszamy aby sos połączył się na gładko (proporcja ser/smietana
mniej więcej 1/1) na bardzo umiarkowanym ogniu - nie można przesadzić bo
śmietana jest dosyć niestabilna ;). Do sosu wrzucamy posiekaną natkę
pietruszki, sól, grubo pokruszony zielony pieprz.
Naczynie do pieczenia smarujemy od środka masłem, na masło wysypujemy
bułkę tartą aby się przylepiła na całej powierzchni. W środku układamy
brokuły wymieszane z pieczarkami/cebulka/boczkiem. Całość zalewamy
sosem. Z wierzchu można położyć grube plasterki wspomnianego sera i
obsypać pietruszką.
Zapiekamy 45m w temp. ~180 st., po wyjęciu potrawa musi całkowicie
ostygnąć, potem można ją kroić (jak tort) i podgrzewać.
Smacznego.
--
+ .-. .
Pozdrawiam, . * ) )
Konrad Kosmowski . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-08-26 12:28:24
Temat: Re: zapiekane danieCzanahi - bylo na grupie dawno temu. Ja podawalem soj przepis, Bozenka z
wilna tez cos podawala. Poszukaj - pycha! ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-08-26 12:52:40
Temat: Re: zapiekane danieNie mogę znaleźć Czanahi - może inaczej się pisze?
Ania
Użytkownik "plitkin" <NICK_JAK_W_NAGLOWKU-"OD"@interia.pl> napisał w
wiadomości news:den1te$ldj$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czanahi - bylo na grupie dawno temu. Ja podawalem soj przepis, Bozenka z
> wilna tez cos podawala. Poszukaj - pycha! ;-)
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-08-26 13:47:16
Temat: Re: zapiekane danie"Ania" wrote in message news:den3af$bu2$1@news.onet.pl...
| Nie mogę znaleźć Czanahi - może inaczej się pisze?
Aniu, odpowiadamy pod postami wycinając niepotrzebne kawałki z postów
przedpisców.
O czanachach lub czenakach było tu:
http://glinki.com/?l=vhhzzw
Bożenka z Wilna :-)
słoneczna miodzio dziewczyna
http://kuchenna.host.sk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-08-26 19:07:49
Temat: Re: zapiekane danie
Użytkownik "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w
wiadomości news:den6hk$jll$1@news.onet.pl...
> Aniu, odpowiadamy pod postami wycinając niepotrzebne kawałki z postów
> przedpisców.
>
OK - dzięki i sorry.
> O czanachach lub czenakach było tu:
> http://glinki.com/?l=vhhzzw
>
> Bożenka z Wilna :-)
Dziękuję Bożenko z Wilna za ciekawy przepis.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-08-26 19:15:11
Temat: Re: zapiekane danie
Użytkownik "Ania" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
news:denpa0$1sk$1@news.onet.pl...
>
> Dziękuję Bożenko z Wilna za ciekawy przepis.
>
A "Bożenka" na to
ne suprantu
meksyk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-08-26 19:30:23
Temat: Re: zapiekane danie
Użytkownik "meksyk" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:denpo1$s34$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Ania" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:denpa0$1sk$1@news.onet.pl...
> >
> > Dziękuję Bożenko z Wilna za ciekawy przepis.
> >
> A "Bożenka" na to
> ne suprantu
>
> meksyk
:))))
Ann
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-08-27 07:36:32
Temat: Re: zapiekane danie
Użytkownik "meksyk" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:denpo1$s34$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Ania" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:denpa0$1sk$1@news.onet.pl...
> >
> > Dziękuję Bożenko z Wilna za ciekawy przepis.
> >
> A "Bożenka" na to
> ne suprantu
>
> meksyk
>
A może jest coś meksykańskiego?
Ann
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |