Data: 2000-10-26 15:09:17
Temat: Re: zapiekanie ziemniakow
Od: "Aga" <a...@a...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Monika Bacińska <m...@p...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8t9ebe$ngl$...@n...tpi.pl...
> W ktoryms z wisenno/letnich numerow bodajze ELLE byly prepisy kuchni
> prowansalskiej, m.in. zapiekane ziemniaki.
> W tym przepisie wygladalo to tak, ze w naczyniu zaroodpornym ukladalo sie
na
> przemian cienkie plsterki surowych ziemniakow i pomidorow oraz
gdzieniegdzie
> plasterki cytryny (oczywiscie do tego ząbki czosnku, ziola, oliwa) i ciach
> do piekarnika.
>
> I tu moj problem: raz mi to wyszlo (choc trzeba bylo piec o godzine dluzej
> niz w przepisie (chyba 2 lub3 kwadranse), zeby sie ziemniaczki upiekly
razem
> to chyba byly prawie 2 godz.!), ale wariant z cytryna nie byl rewelacyjny.
> Nastepnym razem zastapilam wiec cytryne cukinia. To polaczenie bylo
znacznie
> lepsze smakowo, ale czas pieczenia rownie dlugi.. Ba!!.. Po wyciagnieciu z
> piekarnika , gdy po 2 godz. goscie padali z glodu czujac boski aromat
> unoszacy sie z kuchni, ziemniaczki byly wciaz nie-za-bardzo....
>
> Ile czasu zapieka sie takie pokrojone ziemniaczki? Co zrobic, zeby to mi
sie
> nie "porozdziamdziwalo", ale ladnie zapieklo?
ja osobiscie przed pieczeniem ziemniakow obgotowuje je przez 3-5 min i jest
ok. surowe faktycznie pieeeeeeeka sie i pieeeeeka.
atakie obgotowane szybko sie robia a nic nie traca na smaku
powodzenia aga
|