Data: 2003-09-14 14:48:21
Temat: Re: ziemniaczki z grilla i sledź w śmietanie
Od: "JurekA" <j...@o...wywal.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Franciszek 'Franko' Stańko wrote:
/cut/
...no ja robie podobnie. A dokladnie - (w wypadku grilla) - zawijam
kartofle w folie aluminiowa, daje do srodka kropelkie oliwy, i klade na
grillu.
Gdy sa juz gotowe - tak jak opisales - maselko (z koperkiem moze byc) ,
sol.
A skoro juz o pieczonych kartoflach (czy jak kto woli - ziemniakach)
Swietnie do nich pasuje sledz w smietanie.
Jak?
2 paczki (te wieksze) sledzi a'la matias firmy Lisner /bo sa dobrej
jakosci/
2 srednie cebule
1,5 jablka winnego
smietana
Sledzia wyjac z opakowania do miseczki, wstawic do zlewu i plukac pod
zimna woda ok 10 min. Nastepnie odcedzic pokroic na dosc male kawalki.
Cebule obrac i pokroic _cienkie_ plasterki.
Jablka obrac i pokroic w kostke.
Wszystko razem wlozyc do miski i zalac smietana. Wymieszac, dodac
sporo czarnego pieprzu i odstawic do lodowki (aby sie "przejadlo")
Do pieczonych kartofli jak znalazl. Polecam.
J.
|