Data: 2003-10-23 13:23:35
Temat: Re: ziemniaki faszerowane
Od: olga <koty@[nospam].tintaonline.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kinga Macyszyn wrote:
>
> Użytkownik "olga" <koty@[nospam].tintaonline.net> napisał w wiadomości
> news:bn8dnb$db2$1@news.onet.pl...
>> W jednym z niedawnych wątków ktos podawał przepis na ziemniaki
>> faszerowane mięsem. Przeszukałam archiwum grupy, ale nie mogę tego
>> znaleźć :((. Może coś pomyliłam.
>> Czy moge grzecznie i pokornie poprosić o podanie takowego przepisu?
>> --
> To chyba ja byłam ;))
> Proszę bardzo:
>
> Porcja na 2 osoby:
> 10 średnich (albo dużych, jak głodomory) ziemniaków
> 20 dkg mięsa mielonego (może być np. wędlina albo kiełbasa, wędzony
> kurczaczek, ale mielone lepsze, bo wszystko jest jednolitej konsystencji)
> 2 cebule
> 2 jajka
> 2 czubate łyzki koncentratu pomidorowego
> zioła prowansalskie (jak ktoś lubi, albo zamiennie majeranek), sól, pieprz
>
> Ziemniaki obrać, ściąć jeden wierzchołek i wydrążyć środek. Mięso mieszamy
> z jajkami, podsmażoną cebulą, koncentratem pomidorowym i przyprawami.
> Wkladamy farsz do ziemniaków, przykrywamy je wierzchołkami, układamy "na
> stojąco" w małym rondlu / naczyniu żaroodpornym, polewamy tłuszczem.
> Pieczemy aż się zrumienią - w moim gazowym, starym piekarniku piekę 30
> minut w temperaturze ok. 180 stopni - żeby upiekł się środek, a potem
> zwiększam temperaturę (może być nawet 220-230 stopni) i piekę jeszcze
> 15-20 minut tak, żeby ziemniaki były z wierzchu fajnie chrupiące.
>
> Podawać z: warzywami na gorąco, wszelkimi sałatkami na zimno, sosami
> wszelkimi (ale najlepszy pomidorowy i beszamelowy, mniam mniam), pasuje do
> piwa, wina i w ogóle wszystkiego, dobre świeże i odgrzewane, na zimno i na
> ciepło (choć niektórym smakuje tylko na ciepło), w zimie i w lecie, jako
> samodzielne danie i dodatek. ;))
>
Dzięki serdeczne :))
Dokładnie to!!!
--
olga, tinta i 2+1
http://koty.tintaonline.net
|