Data: 2006-02-13 13:17:27
Temat: Re: zotarella
Od: notujaca <n...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
in article dspa9t$bm9$...@p...pl, Misiek at p...@g...pl wrote on 13/02/2006
7:51:
>>> zakupiłem zotarrella serek w wodzie w woreczku
>>
>> to co z każdą inną >mozarellą< ;)
>> Może na pizzę?
>> Pozdrawiam, A.
>
> Uwagi:
> Najlepszy jest oczywiście oryginalny ser mozarella. Niewiele gorszy od
> niego, a zdecydowanie tańszy jest ser "zotarella". Polski ser sprzedawany
> pod nazwą mozarella jest zaledwie dalekim wspomnieniem oryginalnego sera o
> tej nazwie.
No właśnie, może ktoś mi wyjaśni jak to jest z tą mozzarellą i
mozarellopodobnymi serami... Czy ta biała mozzarella w wodzie i taka żółta w
kawałku, bardziej przypominająca żółty ser, to są tylko jakieś polskie
mutacja, a prawdziwa mozzarella zawsze jest taka biała właśnie? Czy też np.
jest to różnie spreparowany ten sam ser? Bo ja tych białych serków, typu
zotarella, używam raczej na surowo, do sałatek, a do sosów albo na pizze
daję tę "żółtą"...
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
|