Data: 2006-02-13 14:21:55
Temat: Re: zotarella
Od: notujaca <n...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
in article C0164577.E4F%n...@g...pl, notujaca at n...@g...pl
wrote on 13/02/2006 14:17:
> No właśnie, może ktoś mi wyjaśni jak to jest z tą mozzarellą i
> mozarellopodobnymi serami... Czy ta biała mozzarella w wodzie i taka żółta w
> kawałku, bardziej przypominająca żółty ser, to są tylko jakieś polskie
> mutacja, a prawdziwa mozzarella zawsze jest taka biała właśnie? Czy też np.
> jest to różnie spreparowany ten sam ser? Bo ja tych białych serków, typu
> zotarella, używam raczej na surowo, do sałatek, a do sosów albo na pizze
> daję tę "żółtą"...
Chyba sama sobie odpowiem... Pociesza mnie, że słusznie jakoś mi ta biała do
gotowania czy pieczenia nie pasowała:
http://tnij.org/mozza
Teraz tylko ciekawam czy w Polsce można kupić włoska "żółtą" mozzarellę, bo
białą oryginalną zdaje się widuję, a żółtą - tylko tę polską.
Aha, z tych tanich podróbek białej mozzarelli "Zottarella" jest IMHO
najlepsza (byle świeża).
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
|