Data: 2004-03-03 21:45:53
Temat: Re: zupa pieczarkowa - jak zrobic, by była gesta?
Od: "meg suspensik" <s...@f...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Bardzo dziękuję :)
meg suspensik
Użytkownik "walkie!" <walkie_wywal_to@to_tez_wywal_wroclaw.net.pl> napisał w
> wiadomości
> no wiec ja Ci powiem jak ja robie gesta zupe.
>
> przepis raczej na ok ale postaram sie podac jakies konkretne ilosc ;)
>
> 1 kg pieczarek
> pol kubka smietany
> 1 litr wody
> lyzka masla
> sol, pieprz
> lyzeczka maki jak trzeba
>
> ok 70 dkg pieczarek posiekac drobno, ja mam taki papas hand co zakrece
> trzy razy korbka i jest drobniutenko.
> w garnku rozpuscic lyzke masla - wrzucic pieczarki i poddusic ale nie
> dam sie im skurczyc mocno. podlac woda i podgotowac do miekkosci.
> reszte pieczarek pociac w plasterki, na patelni teflonowej zezlocic je
> bez dodatku tluszczu. wrzucic do garnka.
> konsystencja w garnku ma byc dosc gesta, duzo pieczarek - malo wody.
> smietane posolic, zahartowac i wlac do garnka. doprawic do smaku sola i
> pieprzem.
> jesli uznasz ze zupa jest malo gesta mimo wszystko to mieszasz pol
> lyzeczki maki z zimna woda i wlewasz do zupy i czekasz az zgestnieje.
>
> to tyle
>
> --
> * Justyna - walkie!
> * http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
> * http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
> * Nawet ząb bywa wstawiony!
>
|