Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!fr.clara.net!heighliner.fr.cl
ara.net!newsfeed01.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.com!t-online.de!news.t
-online.com!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <5...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupa rybna
Date: Sun, 16 Sep 2001 17:45:11 +0200
Organization: T-Online
Lines: 34
Message-ID: <3...@t...de>
References: <9ntmpl$j3u$1@news.tpi.pl> <3...@t...de>
<1ezty4e.kzlztxzh40b5N%wlos@tele.com.pl>
Reply-To: w...@z...fu-berlin.de
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1000655060 02 13749 r332SN-bSTaq-X 010916 15:44:20
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
X-Mailer: Mozilla 4.76 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:68842
Ukryj nagłówki
Witam pourlopowo!
> > 750g karpia, 750g suma, 500g sandacza, 500g sterleta (nie wiem, co to za
> > pies), 40g soli (nie ryby, tylko tego proszku), 300g cebuli, 30g papryki
> > w proszku, 150g papryki w strąkach, 100g pomidorów.
>
> Z grubsza biorac przepis dobry, ale ze skladnikow sadzac wyglada na
> typowo niemieckie "ulepszenie" oryginalnego przepisu. Zastanowcie sie.
> Halaszle to zupa wegierskich rybakow znad Dunaju lub Balatonu i robiona
> jest z ryb, ktore mozna tam zlowic. Skad tu sterlet?
hmmm. Autor nazywa się Venesz József i Niemcem nie jest. Książka
wegierska i kupiona w Budapeszcie. A sterlet? Jak wyczytałem w tzw
miedzyczasie, to ryba ta nazywana jest także dunajskim jesiotrem i jest
(była ?) do złowienia w węgierskim Dunaju.
> Klasyczne halaszle robis sie zasadniczo z karpia rzadziej suma. Gotowac
> je mozna na wywarze z innych ryb -- tzw. chwastu rybiego, okoni, ploci
> etc. oraz z glow i ogonow.
>
> Oczywiscie, jak nie mamy dostepu do karpia lub suma robimy z tego co
> mamy. W cczasie urlopu zrobilem sobie udatne halaszle z leszczy i
> szczupaka.
jadłem też takowe urlopowe, robione na ognisku. Świetne było. Co w
środku? Nie wiem. Koledzy wędkarze robili.
>
> > gotować 40 min na wolnym ogniu. Odcedzić i zalać wywarem kawa"ki ryb.
> > Dodać ikrę, mlecz (b"ee, nie da"bym)
>
> alez oczywiscie, koniecznie, jezeli tylko jest.
jakoś mnie to brzydzi, ale jak ktoś inny to wrzuci, to zjem ;-))
Waldek
|