Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: BBjk <b...@q...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupa z konopii
Date: Mon, 26 Nov 2007 19:18:41 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 32
Message-ID: <fif2mg$jtc$1@inews.gazeta.pl>
References: <fiekbv$lfg$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: ablj193.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1196101137 20396 83.7.203.193 (26 Nov 2007 18:18:57 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 26 Nov 2007 18:18:57 +0000 (UTC)
X-User: bajarka
X-Antivirus: avast! (VPS 071125-0, 2007-11-25), Outbound message
In-Reply-To: <fiekbv$lfg$1@inews.gazeta.pl>
X-Antivirus-Status: Clean
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.9 (Windows/20071031)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:306377
Ukryj nagłówki
Wyszperane:
masło konopne:
1 szklanka nasion konopi
2 łyżki masła
łyżka śmietany
sól
Konopie umyć, osuszyć w ściereczce, lekko uprużyć na suchej patelni,
utrzeć na miazgę w moździerzu. Dodać śmietanę i lekko rozgrzane masło,
dokładnie ukręcić, osolić do smaku. Masło konopne podaje się do pieczywa
i gotowanych ziemniaków, doskonale też nadaje się do wszelkiego rodzaju
kanapek.
Zupa wigilijna -- siemieniotka
Składniki :
20 dag nasion konopi
1l mleka słodkiego surowego
1 szklanka śmietany
2-3 łyżki maki jaglanej lub pszennej
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
2 szklanki kaszy jęczmiennej
Nasiona konopi zalać 2 szklankami wody i odstawić do drugiego dnia.
Gotowa w tej samej wodzie 2 godziny. Wywar odcedzić, a konopie zemleć
Do miazgi dodać 2 szklanki gorącej wody, gotować 20 minut, odcedzić,
przepłukać gorącą wodą. Do wywaru wlać mleko, zagęścić mąką rozmąconą ze
śmietaną, zagotować. Osolić, pocukrzyć. Podawać z kaszą ugotowaną na
sypko.
I na deser natrafiłam imho na coś najciekawszego z tego wszystkiego:
http://rodman.most.org.pl/J.T.Babel15.htm
--
BBjk
|