Data: 2007-11-26 18:18:41
Temat: Re: zupa z konopii
Od: BBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wyszperane:
masło konopne:
1 szklanka nasion konopi
2 łyżki masła
łyżka śmietany
sól
Konopie umyć, osuszyć w ściereczce, lekko uprużyć na suchej patelni,
utrzeć na miazgę w moździerzu. Dodać śmietanę i lekko rozgrzane masło,
dokładnie ukręcić, osolić do smaku. Masło konopne podaje się do pieczywa
i gotowanych ziemniaków, doskonale też nadaje się do wszelkiego rodzaju
kanapek.
Zupa wigilijna -- siemieniotka
Składniki :
20 dag nasion konopi
1l mleka słodkiego surowego
1 szklanka śmietany
2-3 łyżki maki jaglanej lub pszennej
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
2 szklanki kaszy jęczmiennej
Nasiona konopi zalać 2 szklankami wody i odstawić do drugiego dnia.
Gotowa w tej samej wodzie 2 godziny. Wywar odcedzić, a konopie zemleć
Do miazgi dodać 2 szklanki gorącej wody, gotować 20 minut, odcedzić,
przepłukać gorącą wodą. Do wywaru wlać mleko, zagęścić mąką rozmąconą ze
śmietaną, zagotować. Osolić, pocukrzyć. Podawać z kaszą ugotowaną na
sypko.
I na deser natrafiłam imho na coś najciekawszego z tego wszystkiego:
http://rodman.most.org.pl/J.T.Babel15.htm
--
BBjk
|