Data: 2003-09-13 11:39:38
Temat: Re: zupa ze swiezych grzybow
Od: "JurekA" <j...@o...wywal.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
mamqa wrote:
> Moj ojciec dostal od znajomego grzybiarza troszke podgrzybkow i
> borowikow, chcialabym z ktorys z nich zrobic na dzis zupe grzybowa na
> obiad ale nie mam pojecia z ktorch bedzie smaczniejsza (wydaje mi sie
> ze z borowikow) i czy te grzyby trzeba jakos specjalnie oczyszczac
> czy wystarczy porzadnie umyc i pokrojone mozna juz gotowac...
Tak, grzyby trzeba oczyscic. Obrac nozki ze "skórki", poodcinac wszelkie
robaczywe kawalki grzybow. Potem pokroic i umyc - i gotowe do zupy.
Co do pytania co lepsze, borowiki czy podgrzybki - sa dwie teorie. Ta
bardziej znana mowi ze lepszy borowik - bo bardziej szlachetny. I tak
chyba jest. Chociaz przy grzybach suszonych - bardziej esencjonalene jak
dla mnie sa podbrzybki.
A jesli cos mialbym proponowac - nie rob zupy, a zrob grzyby duszone w
smietanie i z borowikow i podgrzybkow :)
Smacznego,
J.
|