Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupy kremowe
Date: Mon, 13 Nov 2006 10:04:13 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 24
Message-ID: <w...@n...gazeta.pl>
References: <ej80mi$54k$1@news.lublin.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.153.123.10
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1163408653 24160 217.153.123.10 (13 Nov 2006 09:04:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 13 Nov 2006 09:04:13 +0000 (UTC)
X-User: wlalos
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.5.1 (Intel Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:282902
Ukryj nagłówki
In article <ej80mi$54k$1@news.lublin.pl>,
"swiatowid" <cyfrowyja.nospam@na_serwerze.gazeta.pl> wrote:
> Coś mi się stało. Namiętnie gotuję zupy kremowe. Nie jestem kucharzem. Nawet
> nie gospodynią.
> Większość robię na jedno kopyto, zmieniam tylko główny składnik.
> Zawsze bez mięsa (masło, ew.oliwa). Nie jestem weganem, po porostu przepisy
> bez mięsa.
> Poszukuję porad w celu nadania im optymalnego smaku i konsystencji.
>
> Przepisy - zacząłem od Pascala. U niego zwykle jest tak, żę cebulkę się
> szkli na maśle, + ząbiek czosnku,
> gotuje wywar: wode z kostka bulionową. tytułowe warzywo kroi na plastry lub
> kostkę (pora też się szkli) w zależności od tego co to jest, wlewamy bulion,
> parę ziemniaczków startych, podgotowujemy do miękkości 15-20 min. Jak nieco
> ostygnie, miksujemy , doprawiamy, zwykle też smietanę tłuściutką mieszamy.
> Na talerz idą jeszcze grzanki, albo gorszek ptysiowy, albo szczypiorek
> (mniam), albo kromeczka zapiekana z serem (super).
A ja uparcie będę przypominał, że to, o czym tu mowa, to zupy-puree, a
nie kremy. Zupę-krem robi się na bazie veloute -- zasmażki
rozprowadzonej wywarem.
Władysław
|