Data: 2003-09-25 15:13:24
Temat: Re: zurawina do mies - pytanie
Od: "Maciek Perek" <p...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Moja ciocia zwrocila sie do mnie z pytaniem, jak zrobic zurawine do
> miesa. Zwykle robila borowki, ale teraz dostala zurawine i pyta jak ja
> przygotowac. Czy tak samo jak borowki? Z gruszkami? Ile cukru?
> Moze ktos z was ma sprawdzony przepis? Bede bardzo wdzieczna
>
> Pozdrawiam
> Gosia
>
Ja w tym roku robilam zurawine pierwszy raz.
Przepis uslyszalam w TV.
1 kg owoców na 1 kg cukru zelujacego
zurawine umyc i osuszyc, zemlec w maszynce, wrzucic do garnka i zagotowac z
cukrem.
Dalam troche mniej cukru niz w przepisie. Gorace wsadzac do sloików,
zakrecic i postawic do góry dnem az ostygnie.
Wyszlo pyszne. Najlepiej smakuje do serka wyprazanego, ale nie wiem czy
nadaje sie do miesa.
Pozdrawiam
Marta
|