Data: 2004-01-21 22:33:24
Temat: Re: żurek
Od: "walkie!" <walkie_wywal_to@to_tez_wywal_wroclaw.net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
> Sklepach spożywczych. Ale sklep chemiczny to może niezły pomysł.
not o poszukam, dzieki :)
>
>
>>Rozumiem ze ten kwas odpowiada w procesach kwaszenia, fermntacji i itp.
>
>
> On nic nie odpowiada. On powstaje w procesie fermentacji z udziałem
> bakterii kwasu mlekowego.
no własnie, jakis dziwny skrot myslowy mi tam wpadl.
> Tak. Aściślej "robią" go te bakterie. A jak przebiegniesz kilometr lub
> więcej na długu tlenowym to Ci się sam zrobi w mięśniach. I będą bolały.
zakwasy w miesniach sa od tego ze wytwarza sie w nich kwas mlekowy, hmm :)
wstretne beztlenowce ;)
>
> Kwaząc ogórki, mleko etc. Potem pewnie możnaby jakimiś zabiegami
> chemicznymi go wydzielić.
myslalam o bardziej naturalnych metodach ;)
>
> Ja używam (czasem) do barszczu. Ale to tajemnica. Tylko jak zabraknie
> mi kwasu buraczanegom. Można też w nim marynować, ale tego nie robiłem,
> ponadto jest dosyć drogi.
Dzieki :-)
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.banana.szanty.pl/przs/grupa/index.php?act
ion=pokaz&id=25
* Nawet ząb bywa wstawiony!
|