Data: 2004-01-21 22:05:45
Temat: Re: żurek
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <bumqp1$3c$1@SunSITE.icm.edu.pl>,
"walkie!" <walkie_wywal_to@to_tez_wywal_wroclaw.net.pl> wrote:
> Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
>
> No tak, to powiedz teraz gdzie mam rozpoczac poszukiwania. w sklepach,
> bazarkach, sklepach chemicznych? ;)
Sklepach spożywczych. Ale sklep chemiczny to może niezły pomysł.
> Rozumiem ze ten kwas odpowiada w procesach kwaszenia, fermntacji i itp.
On nic nie odpowiada. On powstaje w procesie fermentacji z udziałem
bakterii kwasu mlekowego.
> Jednak skoro kisimy ogorki w domu, to sam sie robi...
Tak. Aściślej "robią" go te bakterie. A jak przebiegniesz kilometr lub
więcej na długu tlenowym to Ci się sam zrobi w mięśniach. I będą bolały.
> Czy mozna jakos w ogorkach malosolnych przyuwazyc gdzie ten kwas?
> I czy w domu da sie go zrobic?
Kwaząc ogórki, mleko etc. Potem pewnie możnaby jakimiś zabiegami
chemicznymi go wydzielić.
> No i jeszcze zastosowanie - do czego go uzywac poza zakwaszaniem zurku?
Ja używam (czasem) do barszczu. Ale to tajemnica. Tylko jak zabraknie
mi kwasu buraczanegom. Można też w nim marynować, ale tego nie robiłem,
ponadto jest dosyć drogi.
|