Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: żurek
Date: Wed, 21 Jan 2004 23:05:45 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <w...@g...news.tpi.pl>
References: <buk98v$r35$1@SunSITE.icm.edu.pl>
<w...@g...news.tpi.pl>
<bumfpd$ika$2@SunSITE.icm.edu.pl>
<w...@g...news.tpi.pl>
<bumqp1$3c$1@SunSITE.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: rw59.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1074722909 22455 217.99.1.59 (21 Jan 2004 22:08:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 21 Jan 2004 22:08:29 +0000 (UTC)
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.3b1 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:187913
Ukryj nagłówki
In article <bumqp1$3c$1@SunSITE.icm.edu.pl>,
"walkie!" <walkie_wywal_to@to_tez_wywal_wroclaw.net.pl> wrote:
> Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
>
> No tak, to powiedz teraz gdzie mam rozpoczac poszukiwania. w sklepach,
> bazarkach, sklepach chemicznych? ;)
Sklepach spożywczych. Ale sklep chemiczny to może niezły pomysł.
> Rozumiem ze ten kwas odpowiada w procesach kwaszenia, fermntacji i itp.
On nic nie odpowiada. On powstaje w procesie fermentacji z udziałem
bakterii kwasu mlekowego.
> Jednak skoro kisimy ogorki w domu, to sam sie robi...
Tak. Aściślej "robią" go te bakterie. A jak przebiegniesz kilometr lub
więcej na długu tlenowym to Ci się sam zrobi w mięśniach. I będą bolały.
> Czy mozna jakos w ogorkach malosolnych przyuwazyc gdzie ten kwas?
> I czy w domu da sie go zrobic?
Kwaząc ogórki, mleko etc. Potem pewnie możnaby jakimiś zabiegami
chemicznymi go wydzielić.
> No i jeszcze zastosowanie - do czego go uzywac poza zakwaszaniem zurku?
Ja używam (czasem) do barszczu. Ale to tajemnica. Tylko jak zabraknie
mi kwasu buraczanegom. Można też w nim marynować, ale tego nie robiłem,
ponadto jest dosyć drogi.
|