Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: medea <x...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Roladki - pytanie techniczne
Date: Mon, 19 Dec 2011 17:34:06 +0100
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 18
Message-ID: <jcnp1t$qea$1@news.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: aecx157.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1324312445 27082 79.186.75.157 (19 Dec 2011 16:34:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 19 Dec 2011 16:34:05 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:8.0) Gecko/20111105 Thunderbird/8.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:339858
Ukryj nagłówki
We wczorajszym odcinku "Ugotowanych" pojawiły się między innymi takie
roladki z mielonej piersi z kurczaka zawinięte ze szpinakiem. Przepis
mam, bo jest na stronie (dla chętnych
http://ugotowani.plejada.pl/324050,przepis.html ), zresztą przepis to
nie problem, można sobie samemu pokombinować. Mam jednak pytanie czysto
techniczne. Jak sprytnie zawinąć te roladki? W przepisie wykorzystana
została folia spożywcza, mam jednak wątpliwości, czy powinny one być
pieczone razem z tą folią (zawinięte dodatkowo w folię aluminiową
oczywiście)?
Nie raz miałam ochotę na zrobienie tego typu dania, ale zniechęcała mnie
właśnie trudność zgrabnego zawinięcia takich roladek, żeby się w trakcie
obróbki nie rozwaliły po prostu. Teraz mam podpowiedź w postaci tej
folii spożywczej, nie mam jednak pewności, czy wolno ją stosować w
wysokich temperaturach. Na opakowaniu nie ma żadnej informacji na ten
temat, a ja stosuję ją zwykle do owijania żywności na zimno. Ma ktoś
inne doświadczenia lub ew. inny pomysł, jak zawinąć takie roladki?
Ewa
|