Data: 2001-01-29 15:03:18
Temat: Śledź (sledz) - pytanie
Od: Aneta Reluga <a...@a...w.sygnaturce.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ha, witam :)
Ostatnio zdobyłam na targu rybnym śledzie typu matjas. Śledzie są...
zupełnie czerwone (!!!), poza tym bez żadnych przypraw. Smakują zaś
zupełnie nie jak śledzie... Pani sprzedająca, zapytana o tajemnicę
przyrządzania, odpowiedziała tylko, że "są to śledzie podrabiane
na łososia", ale szczegółów podać nie chciała.
Ponieważ zakochałam się w tychże, mam pytanie: czy ktokolwiek wie,
z czego składa się zaprawa do przyrządzania takich śledzi i jak długo
w niej trzymać? Eksperymentowałam już z papryką słodką (kolor nikły),
marchewką (kolor równie nikły) oraz kurkumą (kolor żółty, nie czerwony).
Pomijam fakt, że w smaku ani trochę nie zbliżyłam się do ideału...
POMOCY! :)
An.
--
a...@r...mif.pg.gda.pl | Ta krowa była wymierzona we mnie!...
-------------------------' (Fox Mulder)
|