Data: 2005-01-29 18:43:17
Temat: Sos serowy z serka topionego- pytanie o szczegóły.
Od: "Agatek" <a...@S...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mamy ochotę na serowy sos do makaronu na jutrzejszy obiad i mam parę pytań
technicznych. Znalazłam w googlu taki przepis autorstwa Waldemara:
"Bierzesz serek topiony
UFO (najlepiej z tych mniej słonych) rozpuszczasz w mleku na gorąco,
dodajesz pokruszonej gorgonzoli (lub innego pleśniowego) do smaku. Gotujesz
mieszając aż się zrobi masa o pożądanej konzystencji, ew. rozcieńczyć
mlekiem. Ja dodaję trochę calvadosa, jak żony nie ma (bo ona nie lubi).
Dosolić (jak trzeba). Gotowe. Żryć."
Kiedyś próbowałam ugotować podobny sos z serem mozarella i zakończyło się
nieszczęściem- jedliśmy makaron z mlekiem i kluskami serowymi. Jak ustrzec
się tego błędu po raz drugi? Ile tego mleka na 3 osoby? Ile serka topionego?
Bo rozumiem że tego pleśniowego to na smak... Pomóżcie, bo sosy pomidorowe
już nam się przejadły i chcieliśmy coś innego...
--
Agata
|