Data: 2008-01-07 17:17:43
Temat: Southern Biscuits
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Southern Biscuits
2.5 cup maki (600 ml)
1/2 cup (112 g) miekkiego masla*
3 lyzeczki amerykanskiego proszku do pieczenia albo 2 lyzeczki polskiego
proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczanej
1 lyzeczka soli
1 cup (240 ml) maslanki
1 jajko do posmarowania na wierzchu
Polaczyc sypkie skladniki. Maslo rozetrzec w mace widelcem na drobne
flaczki, dolac maslanke mieszajac widelcem, wylozyc na powierzchnie
wysypana maka, wyrobic miekkie ciasto kilkoma ruchami, nie za dlugo, bo
bedzie twarde i nie wyrosnie. Ciasto rozklepac lub rozwalkowac na 2 cm
grubosci. Wykrawac bardzo ostrym kolkiem do wycinania biscuits**, nie
krecac nim, tylko prosto w dol i w gore, inaczej brzegi bisquits sie nie
rozwarstwia i biscuits nie wyrosna i beda twarde. Szklanka sie nie da.
Ukladac na blasze z pergaminem, posmarowac rozbeltanym jajkiem, piec w
bardzo goracym piecu az zbrazowieja na wierzchu.
*w poludniowych Stanach uzywa sie glownie Crisco, lub mieszanki Crisco i
masla. Crisco to taki bezzapachowy bialy tluszcz do smazenia.
**tu zdjecie wycinaczki do biscuits, ktorej brzegi sa bardziej ostre,
niz foremki do ciastek czy foremki do paczkow:
http://www.amazon.com/Biscuit-Cutter-Set-Tin-Plain/d
p/B0000VLP4Y
a tu jak mozna zrobic domowym sposobem taka wycinaczke:
http://www.realsimple.com/realsimple/content/0,21770
,699881,00.html
Magdalena Bassett
|