Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!newsreader4.netcologne.de!
news.netcologne.de!peer01.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!peer02.ams4!p
eer.am4.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-
exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTE
D!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: (Sztucznie) Inteligentne Knedle
Organization: : : :
Date: Mon, 16 Jan 2023 21:21:57 +0100
User-Agent: slrn/pre1.0.4-6 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Cancel-Lock: sha1:UgYDbMhhC1NMMbBLhb2OAbb2k6I=
Lines: 31
NNTP-Posting-Host: 84.201.212.11
X-Trace: 1673900523 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 19621 84.201.212.11:49982
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2270
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383804
Ukryj nagłówki
Wszyscy teraz na grupach zamiast gadać ze sobą, gadają ze Sztuczną
Inteligencją. Zatem i ja poleciłem tej gadajce GPT, by mi dała przepis
na knedle ze śliwkami. Zaczęła od wyliczenia składników, co wyglądało
dobrze, myślałem, że po prostu dalej zacytuje coś z licznych stron
dla internetowych kucharzy. A ona skubana wymyśliła coś własnego:
Przygotowanie:
1. Ziemniaki ugotować, obrać i przepuścić przez praskę.
2. Dodać mąkę, jajko, cukier i sól, dokładnie wyrobić.
3. Z masy uformować kulki.
4. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki.
5. Knedle ugotować w osolonej wodzie.
6. W rondlu rozgrzać masło, dodać śliwki, cukier i mąkę ziemniaczaną,
dusić na małym ogniu.
7. Gotowe knedle pokroić na połówki i napełnić farszem ze śliwek.
8. Podawać na ciepło z cukrem pudrem lub miodem.
Mam nadzieję, że przepis przypadnie Ci do gustu i że knedle ze
śliwkami wyjdą Ci pyszne!
Tego krojenia na pół ugotowanych knedli i wtykania w nie farszu ze śliwek
i mąki ziemniaczanej bym chyba sam nie wymyślił.
Jarek
--
Bez inteligencji obejdzie się człowiek w fachu zwyczajnym i w życiu powszednim,
ale w kuchni zaraz się ten brak daje we znaki. Wczoraj wieczorem w oficerskim
kasynie w Budziejowicach podali nam cynaderki á la madeira. Niech Bóg będzie
miłosierny temu, kto je przyrządzał, albowiem musiał to być człowiek inteligentny.
|