Data: 2001-09-19 05:59:41
Temat: Tarta sliwkowa-male sprostowanie
Od: "Maria U." <m...@f...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Przepraszam bardzo za zamieszanie, ale podajac przepis na tarte
korzystalam z siostry zeszytu, a po rozmowie z nia okazalo sie, ze ona
daje pol, a nie cala szklanke cukru i wg mnie jest to wystarczajaco
slodkie. Dlatego w nowym watku podaje skorygowany przepis:
Tarta sliwkowa
Ciasto:
20 dkg maki
10 dkg margaryny
2-3 lyzki kwasnej smietany
szczypta soli
Make przesiac z sola, posiekac z margaryna. Wlac smietane i zagniesc
ciasto,
schlodzic przez godzine (albo i dluzej) w lodowce.
Forme do tarty (lub tortownice) wylepic ciastem, posypac 2 lyzkami cukru
pudru,
ulozyc wypestkowane sliwki. Podpiec w bardzo goracym piekarniku.
Ubic 2 jajka ze szklanka smietany i polowa szklanki cukru , polac tym
owoce i
zapiec na zloty kolor.
Jesli ktos tak jak ja kocha cynamon, moze posypac ciasto cynamonem i/lub
dodac
cynamonu do kruchego ciasta.
Smacznego
Maria
|