Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!newsfeed.silweb.pl!news.pik-net.pl!not-for-mail
From: "Agnes" <v...@t...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Uczta w Spichlerzu - dlugie
Date: Sat, 10 Nov 2001 11:48:22 +0100
Organization: PIK-Net Sieci Rozlegle - http://www.pik-net.pl
Lines: 27
Message-ID: <9sj0mq$hft$1@shilo.silesia.pik-net.pl>
NNTP-Posting-Host: abc.trzepak.pl
X-Trace: shilo.silesia.pik-net.pl 1005389338 17917 213.186.71.225 (10 Nov 2001
10:48:58 GMT)
X-Complaints-To: n...@s...silesia.pik-net.pl
NNTP-Posting-Date: 10 Nov 2001 10:48:58 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:80310
Ukryj nagłówki
Chociaz nie jestem specjalnie wylewna, tym razem musze Wam opowiedziec jaka uczte
krolewska mialam okazje wczoraj skonsumowac. Jak juz mowilam, moj maz wygral kolacje
-
bez znaczenia jaka knajpa i jaki koszt - kierujac sie wiec przewodnikiem Gazety
Wyborczej, rada Basi oraz ogolna fama w Gliwicach- wybralismy sie do slynnego
Spichlerza. Knajpa swietna, atmosfera starej izby, klosy zboza, belki pod sufitem,
kamienne sciany, ale przy tym niezmiernie elegancko.
W naszym menu znalazly sie: sakwa z ciasta francuskiego nadziewana borowikami i serem
grand bleu w sosie orzechowym (poezja!) - cudnie podane, niezmiernie delikatne i
aromatyczne; przepiórka faszerowana bażanciną, ozdobiona ornamentem ze szczypiorku
ułożonego w formie pięciolinii z kluczem wiolinowym i nutkami zrobionymi z oliwek;
nastepnie stek z jelenia, podany z pradziwa czerwona glowka rozy i oproszony platkami
rozy; kaczka w sosie pomaranczowym pachnaca cynamonem, z wonnymi buraczkami tez z
aromatem cynamonowym i kluseczkami z rozyczka brokulow; do tego butelka wina Bordeaux
1998. Na deser przepyszne Tiramisu przybrane wokol sosem czekoladowo-smietankowym.
Pelen
orgazm.
Od razu przypomnial mi sie fantastyczny film "Uczta Babette"...
Po takim magicznym wieczorze pozostaje jeden problem: i jak tu dzis przygotowac cos
na
obiad???
--
Agnes
http://www.koneser.pl
|