Data: 2001-11-12 20:47:32
Temat: Vinegrette z octu balsamicznego
Od: "FeLicja (Kasia)" <I...@n...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wlasnie niedawno wyprobowalam wlasnej roboty vinegrette i zdaje sie, ze
teraz juz tylko takie bede uzywac ;)
1 szklanka wody lub wywaru warzywnego
2 lyzki skrobii kukurydzianej, lub maki ziemniaczanej
1/2 szklanki octu balsamicznego
1-3 zabki czosnku
1 1/2 lyzeczki soli
mozna dodatkowo dodac 2 lyzki brazowego cukru
Wode i skrobie (make) wymieszac, zagotowac ciagle mieszajac, az stanie sie
gesty. Zdjac z ognia, dodac pozostale skladniki, wymieszac, przelac do
naczynia, np butelki i wstawic do lodowki. Z mojego doswiadczenia 3 zabki
czosnku to troche za duzo (a lubie czosnek) i zdecydowanie vinegrette
smakuje lepiej po dniu, niz zaraz po wykonaniu.
W lodowce mozna przechowywac przez kilka tygodni.
pozdrawiam
Kasia
|