Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Asienka P" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Wczorajszy obiad: Gołąbki z kartofli + marchewka wg Sowy
Date: Mon, 26 Jul 2004 08:03:10 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 31
Sender: j...@p...onet.pl@chello062179042248.chello.pl
Message-ID: <ce26ho$5ga$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: chello062179042248.chello.pl
X-Trace: news.onet.pl 1090821496 5642 62.179.42.248 (26 Jul 2004 05:58:16 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Jul 2004 05:58:16 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:208822
Ukryj nagłówki
Zrobiłam wczoraj na obiad gołąbki z tartymi ziemniakami:
Obgotowałam chwilę kapustę w osolonym wrzątku.
Dół garnka wyłożyłam liśćmi kapusty, potem układałam gołąbki z farszem
(starte ziemniaki + dużo przysmażonej cebuli + sól, pieprz i jajko; jajko
ponoć niekonieczne, ale miałam nadmiar, to co będę żałować),
przekładając to pokrojoną w kostkę marchewką, pietruszką, koperkiem i natką,
wrzuciłam kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych, zalałam wywarem
z parzenia kapusty, dodałam warzywko, na koniec też ułożyłam liście kapusty
i gotowałam to wszystko ok. godziny, pod koniec wrzuciłam 4 ząbki czosnku w
całości, odlałam troszkę wywaru, dodałam mąkę kukurydzianą, do gołąbków
dodałam łyżkę masła i wlałam tą część rozrobioną z mąką. Wyszły pyszne,
tylko z powtórką poczekam aż ziemniaki się trochę zestarzeją, dużo tego
ścierania było, ale nie mogę powiedzieć, że się nie opłacało :-)
Do tego ziemniaki z wody i marchewka wg przepisu Sowy:
Marchewkę pokroić na dość grube ukośne plastry, wrzucić na rozgrzaną oliwę
na patelni i obsmażyć aż będzie miękkawa i przysmażona po brzegach, dodać
2-3 ząbki posiekanego w cieniutkie plastry czosnku. obsmażyć aż czosnek
przyrumieniony. zdjąć z ognia posolić, popieprzyć, dodać łyżeczkę masła -
wymieszać.
Ja pokroiłam marchew na cieńsze plastry, z grubymi byłoby za twarde
(chyba?), świetny przepis Sowa, ten czosnek przesądził o wszystkim :-)
Dziękuję Wszystkim za przepisy i inspirację
Asieńka P.
|