Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.tpinter
net.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Zupa bambusowa z wieprzowiną...
Date: Fri, 27 Oct 2006 19:52:11 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <ehth5f$shj$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dkn104.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1161971695 29235 83.24.17.104 (27 Oct 2006 17:54:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 27 Oct 2006 17:54:55 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Sylpheed-Claws 2.5.6 (GTK+ 2.8.20; i386-redhat-linux-gnu)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:281455
Ukryj nagłówki
Właśnie pałaszuję, dobra jest. :) Przepis jest bardzo prosty i ciężko
aby nie wyszedł.
Składniki:
- 2l wody
- 300g pędów bambusa (ja dałem z zalewy), odcedzone i przepłukane zimną
wodą
- 2 czuszki oczyszczone z pestek i pocięte w zapałki
- 2 ząbki czosnku pocięte w paski
- 400g mięsa wieprzowego, u mnie były to polędwiczki, pocięte na
maksymalnie cienkie płatki wielkości ok. 2x1cm
- 8 nasionek czarnego pieprzu, rozkruszonych
- sól
- cukier
- MSG (albo i nie)
- sos rybny
- olej sezamowy
- do przyprawienia dymka, poszatkowana, bez cebulek sam szczypior
Przygotowanie:
1. Doprowadzamy wodę z kilkoma łyżeczkami soli i pieprzem do wrzenia.
2. Dodajemy pędy bambusa, papryczki i czosnek, gotujemy na wolnym ogniu
15 min.
3. Dodajemy mięso, mieszamy, gotujemy kolejne 15 min. w międzyczasie
zdjąć szumowiny (nie powinno być dużo).
4. Pryprawiamy - kilka łyżeczek cukru, łyżeczka MSG (albo i nie), dwie
łyżeczki oleju sezamowego, dwie łyżki sosu rybnego. Rozmieszać
przyprawy z zupą, na koniec dodać sos rybny i doprowadzić do mocnego
wrzenia, zdjąć z ognia.
5. Rozlać do miseczek, hojnie podsypać dymki.
Gotowa. :)
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
|