Data: 2006-10-27 17:52:11
Temat: Zupa bambusowa z wieprzowiną...
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Właśnie pałaszuję, dobra jest. :) Przepis jest bardzo prosty i ciężko
aby nie wyszedł.
Składniki:
- 2l wody
- 300g pędów bambusa (ja dałem z zalewy), odcedzone i przepłukane zimną
wodą
- 2 czuszki oczyszczone z pestek i pocięte w zapałki
- 2 ząbki czosnku pocięte w paski
- 400g mięsa wieprzowego, u mnie były to polędwiczki, pocięte na
maksymalnie cienkie płatki wielkości ok. 2x1cm
- 8 nasionek czarnego pieprzu, rozkruszonych
- sól
- cukier
- MSG (albo i nie)
- sos rybny
- olej sezamowy
- do przyprawienia dymka, poszatkowana, bez cebulek sam szczypior
Przygotowanie:
1. Doprowadzamy wodę z kilkoma łyżeczkami soli i pieprzem do wrzenia.
2. Dodajemy pędy bambusa, papryczki i czosnek, gotujemy na wolnym ogniu
15 min.
3. Dodajemy mięso, mieszamy, gotujemy kolejne 15 min. w międzyczasie
zdjąć szumowiny (nie powinno być dużo).
4. Pryprawiamy - kilka łyżeczek cukru, łyżeczka MSG (albo i nie), dwie
łyżeczki oleju sezamowego, dwie łyżki sosu rybnego. Rozmieszać
przyprawy z zupą, na koniec dodać sos rybny i doprowadzić do mocnego
wrzenia, zdjąć z ognia.
5. Rozlać do miseczek, hojnie podsypać dymki.
Gotowa. :)
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
|