Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: d...@p...pl (Daniel Walas)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: barszcz wigilijny
Message-ID: <3...@n...tpnet.pl>
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Lines: 32
Date: Sat, 13 May 2000 11:21:46 GMT
NNTP-Posting-Host: 195.117.44.137
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 958216906 195.117.44.137 (Sat, 13 May 2000 13:21:46 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Sat, 13 May 2000 13:21:46 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27904
Ukryj nagłówki
Czesc,
wiem, ze do Wigilii jeszcze b. daleko, ale chcialbtym sie podzielic
przepisem na zupe, ktora tylko (chyba) w mojej rodzinie zwykla byc
nazywana "barszczem wigilijnym", poniewaz pojawiala sie tylko raz
do roku. Zasade te lamie nagminnie, odkad zalozylem wlasna rodzine.
Ostrzegam, ze wszystko robie na oko, wiec proporcje wg uznania.
Szklanke kaszy gryczanej wsypujemy do wody - ilosc wody taka,
aby kasza plywala. Dodajemy czosnek (kilka zabkow), listek laurowy
(2-3), ziele angielskie (kilka ziaren), tylez pieprzu, no i rrezultat
naszych jesiennych grzyborbran - suszone prawdziwki, choc moga byc
podgrzybki (raczej nie kozaki). Solimy i gotujemy.
Kiedy kasza bedzie miekka, siegamy do uprzednio przygotowanego
zakwasu. Moze byc zur z butelki (ale zareczam - wlasny zakwas
to w finale rozkosz dla podniebienia).
Zakwas wlewamy do wywaru, kontrolujac kwasnosc. Mozna zeszklic cebulke
na masle lub oliwie z oliwek i wsypac do garnka. Jesli ktos nie lubi
cebuli polecam lyzke oliwy z oliwek prosto do talerza. A jesli kto
lubi ciezej, to zupe mozna zagescic maka.
Zakwas robimy tak: garniec kamienny uszykowac, wysiewki wsypac,
czosnek, listek laurowy, pieprz, ziele angielskie dolozyc, wreszcie
zalac przegotowana, ostudzona woda, przykryc i w cieple miejsce na 3
dni odstawic. Zakwas przez sito przelac, zlac do butelek i w lodowce
trzymac.
Zycze smacznego
Daniel Walas
|