Data: 2001-12-27 20:24:10
Temat: bigos jarski
Od: "Rena" <r...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
z www.puszkkka.wege.pl
Składniki:
50 dag kiszonej kapusty
pół główki małej świeżej poszatkowanej kapusty
1 szkl. gotowanej soi
5 marchewek
2 pietruszki
5 cebul
10 dag suszonych śliwek
2 dag suszonych grzybów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
maggi
kminek
majeranek
liść laurowy
papryka
pokrzywa świeża lub suszona
Przepis:
Grzyby i śliwki namoczyć na noc. Grzyby ugotować w wodzie, w której się
moczyły, pokroić w paski, śliwki wydrylować i pokroić w paski. Kiszoną i
świeżą kapustę ugotować oddzielnie. Cebulę pokrojoną w kostkę udusić na
oleju i niewielkiej ilości wody, dodać rozdrobnioną marchew i pietruszkę,
podlać niewielką ilością wody, udusić. Wszystkie składniki połączyć, dodać
przyprawy i przez kilkanaście minut gotować razem. Podawać z pieczywem lub
ziemniakami.
|