Data: 2001-12-27 20:24:47
Temat: bigos wegetarianski
Od: "Rena" <r...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
ze strony www.puszkkka.vege.pl
Składniki:
0,5 kg kapusty kwaszonej (ewentualnie pół na pół ze słodką)
1 kg warzyw: marchew, ziemniak, pietruszka, seler, pasternak, 2 pory
grzyby suszone 35 szt.
dla tych co lubią dodatkowo brukselka w dowolnej ilości
100 g proteiny sojowej w
kostce lub 1/2 szklanki ryżu (może być pszenica, pęczak lub zestaw ww.
ziaren)
przecier pomidorowy lub sok pomidorowy
sos sojowy
pasta miso
Przepis:
Do wrzącej, lekko solonej wody (ok.2 l) wrzucić ryż i namoczoną wcześniej
fasolę. Gotować 10 min., dodać pokrojone w kostkę warzywa, pokrojoną kapustę
i brukselkę, suszone grzyby, kostkę sojową. Dusić do miękkości warzyw. Dodać
1 szklankę przecieru pomidorowego.
Doprawić do smaku sosem sojowym, pastą miso. Ewentualnie całość zagęścić
mąką z pełnego przemiału. Dokładnie wymieszać. Spożywać jako danie
samodzielne.
|