Data: 2008-09-28 08:51:36
Temat: biryani
Od: jakuboff <j...@i...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Czy ktoś zna jakiś dobry przepis na biryani? Najbardziej lubię lamb b.
ale chodzi mi głównie o sposób przyrządzenia ryżu pod kątem użytych
przypraw. Z rodzajem i przyrządzeniem mięsa sobie poradzę. Często
zamawiam z jednego miejsca, ale nie jest to tanie i poza tym czasem
miałbym ochotę samemu zrobić. Oczywiście przepisu mi nie dadzą.
Próbowałem w związku z tym sam znaleźć i zrobić, ale po kilku próbach
odpuściłem. Co przepis to inny zestaw przypraw (w zależności od
regionu), a nie potrafię ich zidentyfikować po smaku w oryginalnej
potrawie. Pomijając moje mierne umiejętności pichcenia, wychodziło mi
kompletnie nie to co jadłem stamtąd. Ze względu na to, że zatrudniają
dwóch kucharzy czasem biryani się różnią. Czasem jest żółte bardziej
suche, a czasem (lepsze!) brudnoszare i bardziej, hmm... wilgotne.
Szef tego miejsca powiedział mi tylko, że wersja, którą lubię jest
przyrządzana w bardziej tradycyjny, typowo indyjski sposób. Zna ktoś ten
sposób? :)
Dzięki, pozdrawiam
Kuba
|